Ministerstvo investícií prichádza s novou výzvou pre najmenej rozvinuté regióny Slovenska + VIDEO

NETKY.SK • 18 Október 2024, 16:49 • 2 min
Ministerstvo investícií prichádza s novou výzvou pre najmenej rozvinuté regióny Slovenska + VIDEO

MEDZILABORCE - Minister investícií Richard Raši predstavil novú eurofondovú výzvu v hodnote 14 miliónov eur, ktorá má pomôcť okresom Medzilaborce a Stropkov. Cieľom je podporiť rozvoj infraštruktúry, zlepšiť kvalitu života a zvýšiť zamestnanosť v týchto najmenej rozvinutých regiónoch.

slovakia

left justify in out

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši spolu so štátnym tajomníkom Michalom Kaliňákom absolvovali svoj 25. rezortný deň, tentoraz s komunálnymi lídrami z okresov Medzilaborce a Stropkov.

Cieľom stretnutia bolo diskutovať o projektoch, ktoré môžu pomôcť najmä menej rozvinutým regiónom, a predstaviť novú výzvu financovanú z eurofondov, ktorá má zlepšiť kvalitu života v týchto oblastiach.

Minister Raši zdôraznil, že ministerstvo je pravidelne prítomné v regiónoch a aktívne komunikuje s miestnymi samosprávami. "Nie sme nedobytnou pevnosťou v Bratislave. Naše ministerstvo každý týždeň hovorí so starostami a primátormi o ich problémoch, návrhoch a možnostiach riešenia," uviedol minister.

V minulom programovom období 2014 – 2020 bolo v okrese Medzilaborce podporených 73 projektov v hodnote viac ako 42 miliónov eur, a okres Stropkov získal financie vo výške viac ako 35 miliónov eur na 100 projektov. Tieto investície výrazne prispeli k rozvoju infraštruktúry, zlepšeniu kvality života a podpore zamestnanosti v týchto regiónoch.

Ministerstvo oznámilo novú výzvu v rámci programu Interreg Stredná Európa, ktorá je zameraná na malé projekty pre menej rozvinuté regióny, ako sú Medzilaborce a Stropkov. Výzva, s celkovou alokáciou 14 miliónov eur, je otvorená do 10. decembra 2024 a projekty sa môžu zamerať na oblasti ako doprava, podnikanie či priemyselná transformácia.

Raši dodal, že k výzve sa uskutoční informačný deň 24. októbra, aby všetci záujemcovia mohli lepšie pochopiť, na aké projekty môžu požiadať financovanie.

Štátny tajomník Michal Kaliňák informoval o investícii vo výške milión eur, ktorá prichádza do Medzilaboriec vďaka zriadeniu centra zdieľaných služieb. Spomínal tiež plánované zmeny v zákone o prioritných okresoch, ktorý by mal byť schválený do apríla 2025.

Tento zákon bude zohľadňovať viacero kritérií, nielen nezamestnanosť, a jeho cieľom je efektívne aktualizovať plány rozvoja pre regióny s nízkym ekonomickým potenciálom.

Primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský ocenil záujem ministerstva o región a jeho snahu podporiť rozvoj najmenej rozvinutých častí Slovenska. Vyjadril vďaku za to, že sa Medzilaborce neocitli "na mape na konci Slovenska", ale dostávajú reálnu podporu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MIRRI SR, Foto: FB/Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies