Nová autoškola pre hasičov: Ministerstvo vnútra zvyšuje pripravenosť záchranárov + VIDEO

NETKY.SK • 18 Október 2024, 16:11 • 2 min
Nová autoškola pre hasičov: Ministerstvo vnútra zvyšuje pripravenosť záchranárov + VIDEO

LEŠŤ - Ministerstvo vnútra SR otvorilo novú autoškolu vo Výcvikovom centre HaZZ v Lešti, kde hasiči môžu získať vodičské oprávnenia skupiny C a CE. Tento krok výrazne posilní schopnosť hasičov riadiť nákladné vozidlá počas zásahov, čím sa zvýši ich efektivita pri záchrane životov a majetku.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra SR otvorilo novú autoškolu vo Výcvikovom centre Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Lešti, kde hasiči môžu získať vodičské oprávnenie skupiny C a CE. Tento krok je zameraný na zvýšenie kvalifikácie hasičov, čo im umožní bezpečne a efektívne riadiť nákladné vozidlá, ktoré sú nevyhnutné pri zásahoch.

Zároveň má nový výcvik potenciál výrazne posilniť bezpečnosť pri záchrane životov, majetku a ochrane životného prostredia. Na slávnostnom otvorení autoškoly, ktorého sa zúčastnili minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, prvá štátna tajomníčka Lucia Kurilovská a prezident HaZZ Adrián Mifkovič, bola vyzdvihnutá dôležitosť tohto kroku pre efektívne fungovanie HaZZ.

Hasiči, ktorí získajú vodičské oprávnenie skupiny C a CE, budú schopní viesť nákladné motorové vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 tony, vrátane vozidiel s prívesmi, čo je kľúčové pri zásahoch a preprave techniky na miesto udalosti.

"Pre každého hasiča je výcvik bezplatný, čo nám ušetrí až 60 % nákladov v porovnaní s komerčnými autoškolami. Už teraz máme 260 žiadostí a záujem neustále rastie," uviedol minister Eštok.

Nové priestory autoškoly sú vybavené špičkovou technikou a výcvik bude zabezpečovať deväť inštruktorov. K dispozícii je desať vozidiel vybavených dvojitým ovládaním spojky a bŕzd pre bezpečnosť počas výcviku.

Kurz zahŕňa teoretickú aj praktickú výučbu, pričom študenti sa oboznámia s pravidlami cestnej premávky, technológiou vozidiel a riadením v náročných situáciách.

Praktická časť sa zameriava na zvládnutie manipulácie s vozidlom v rôznych podmienkach. Prezident HaZZ Adrián Mifkovič zdôraznil, že kapacita autoškoly umožní vyškoliť až 30 hasičov mesačne, pričom momentálne v zbore chýba viac ako 400 vodičov.

"V ideálnych podmienkach budeme schopní zaškoliť až 120 vodičov v priebehu štyroch mesiacov," dodal Mifkovič.

Okrem otvorenia autoškoly HaZZ obdržal tri nové zodolnené cisternové automobilové striekačky CAS 40 T815-7 TITAN, ktoré sú určené pre zásahy v extrémnych podmienkach. Vozidlá sú vybavené balistickou a protichemickou ochranou a budú prerozdelené do záchranných brigád v Malackách, Žiline a Humennom.

Týmto krokom Ministerstvo vnútra SR a HaZZ výrazne posilňujú svoju schopnosť efektívne reagovať na krízové situácie, pričom nová autoškola a moderné vybavenie zvyšujú úroveň bezpečnosti a pripravenosti hasičov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Foto: MV SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies