Minister Blanár v Belehrade: Slovensko a Srbsko posilňujú historické väzby a spoluprácu

NETKY.SK • 18 Október 2024, 15:59 • 2 min
Minister Blanár v Belehrade: Slovensko a Srbsko posilňujú historické väzby a spoluprácu

BELEHRAD - Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár počas návštevy Belehradu potvrdil výnimočné vzťahy medzi Slovenskom a Srbskom, založené na dlhých historických základoch. Po stretnutí so srbským kolegom Markom Djuričom zdôraznil potrebu prehlbenia ekonomickej spolupráce a spoločného dodržiavania medzinárodného práva, pričom sa vyjadril aj k otázke integrácie krajín západného Balkánu do EÚ. Obaja ministri podpísali memorandum o spolupráci a vyzdvihli dôležitosť diplomatického riešenia globálnych konfliktov.

slovakia

left justify in out

Slovensko a Srbsko majú výnimočne silné vzťahy, ktoré sú postavené na dlhých historických základoch a zdieľaní spoločných hodnôt. Počas piatkového stretnutia v Belehrade to potvrdil slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár spolu so svojim srbským náprotivkom Markom Djuričom.

Obaja predstavitelia sa zhodli na potrebe prehĺbenia ekonomickej spolupráce medzi krajinami, pričom Blanár vidí veľký potenciál na jej ďalší rozvoj.

Kľúčovými hodnotami, ktoré obe krajiny zdieľajú, sú dodržiavanie medzinárodného práva a územnej celistvosti štátov. Slovensko si dlhodobo zachováva konzistentný postoj k medzinárodným záležitostiam, vrátane otázky Kosova, ktoré stále neuznalo ako nezávislý štát.

"Je to porušenie teritoriálnej integrity Srbska," uviedol Blanár s tým, že Slovensko zároveň podporuje intenzívny dialóg medzi Belehradom a Prištinou a podporuje aj integráciu krajín západného Balkánu do Európskej únie.

Blanár vyjadril presvedčenie, že proces integrácie Srbska do EÚ by mal napredovať rýchlejšie a kritizoval niektoré rozhodnutia Bruselu za dvojaký meter. Podľa jeho slov by Srbsko nemalo byť odsúvané na "druhú koľaj" v procese integrácie.

Ministri sa venovali aj ďalším globálnym výzvam, najmä konfliktu na Ukrajine, kde sa obe krajiny zhodujú na potrebe diplomatického riešenia. "Tento konflikt nemá vojenské riešenie a je potrebné diplomatické riešenie," zdôraznil Blanár.

Počas stretnutia v Belehrade podpísali ministri memorandum o medzirezortnej spolupráci a Blanár sa stretol aj s ďalšími srbskými predstaviteľmi, vrátane prezidenta Aleksandara Vučiča a premiéra Miloša Vučeviča.

Srbský minister zahraničných vecí Marko Djurič ocenil silnú podporu, ktorú Slovensko Srbsku poskytuje, a vyzdvihol vzájomné zdieľanie rovnakých hodnôt v medzinárodných otázkach, vrátane rešpektovania medzinárodného práva.

Blanár zároveň poďakoval Srbsku za prejav solidarity po májovom atentáte na slovenského premiéra Roberta Fica, čo bolo jedným z ďalších gest, ktoré prehlbuje dlhodobo priateľské vzťahy medzi oboma krajinami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies