Mesiac a čas: NASA čelí výzve pri meraní plynutia času na lunárnom povrchu

NETKY.SK • 19 Október 2024, 11:00 • 2 min
Mesiac a čas: NASA čelí výzve pri meraní plynutia času na lunárnom povrchu

Sekundy na Mesiaci ubiehajú rýchlejšie ako na Zemi, čo vyžaduje nový systém merania času pre astronautov. S obnovenými vesmírnymi pretekmi medzi USA a Čínou sa NASA a jej medzinárodní partneri snažia vyvinúť metódu, ktorá zohľadní tieto rozdiely, pričom presné meranie času bude kľúčové pre úspech plánovaných misií do roku 2026.

slovakia

left justify in out

Snáď najzaujímavejšou zvláštnosťou nášho vesmíru je fascinujúci problém s meraním časusekundy na vrchole hory tikajú o niečo rýchlejšie ako v údoliach Zeme.

Väčšina ľudí sa však tohto rozdielu obávať nemusí, pretože na ich životy má minimálny dopad.
Obnovené vesmírne preteky prinútili Spojené štáty a Čínu k vytvoreniu trvalých sídel na Mesiaci, čo vyvolalo otázku tejto anomálie v meraní času.

Ako plynie čas na Mesiaci?

Na jeho povrchu by bol jeden pozemský deň približne o 56 mikrosekúnd kratší než na našej domovskej planéte – aj keď ide o malé číslo, časom môže viesť k významným nezrovnalostiam.
Preto sa NASA a jej medzinárodní partneri aktuálne zaoberajú touto výzvou.

„Vedci sa nesnažia len vytvoriť nové časové pásmo na Mesiaci,“ vysvetľuje Cheryl Gramlingová, vedúca vesmírneho letového centra NASA v Marylande.

Vesmírna agentúra a jej partneri sa skôr snažia vyvinúť úplne novú časovú škálu alebo systém merania, ktorý zohľadňuje, že sekundy na Mesiaci ubiehajú rýchlejšie.
Cieľom agentúry je v spolupráci s medzinárodnými partnermi vytvoriť novú metódu sledovania času, konkrétne pre Mesiac, na pozorovaní ktorej sa krajiny zapojené do vesmírneho výskumu zaviazali.
Nedávna správa z Bieleho domu nariadila NASA, aby do 31. decembra zmapovala svoje plány pre túto novú časovú škálu a označila ju za „základnú“ pre obnovené úsilie USA o prieskum mesačného povrchu. V správe sa tiež požaduje, aby NASA implementovala takýto systém do konca roku 2026, čo je rok, kedy sa vesmírna agentúra snaží vrátiť astronautov na Mesiac prvýkrát za päť desaťročí.

 

Nadchádzajúce mesiace môžu byť pre svetových časomeračov rozhodujúce pri zisťovaní, ako presne udržiavať lunárny čas a dosiahnuť dohodu o tom, ako, kedy a kde umiestniť hodiny na Mesiaci. Takýto rámec bude kľúčový pre astronautov, ktorí budú na Mesiaci tráviť dlhší čas.

Keď sa astronauti budú chystať opustiť svoje základne, aby preskúmali povrch a vykonali vedecké výskumy, budú potrebovať presnú navigáciu.
Prispôsobiť sa astronautom času na Mesiaci však nebude jednoduché. Budú musieť radikálne zmeniť vnímanie času.

Na Zemi sa náš zmysel pre jeden deň riadi skutočnosťou, že planéta vykoná jednu rotáciu každých 24 hodín, čo zabezpečuje konzistentný cyklus denného svetla a tmavých nocí.

Na Mesiaci však rovník dostáva približne 14 dní slnečného svetla, po ktorých nasleduje 14 dní tmy.
Tento fakt bude pre astronautov výzvou, bez ohľadu na to, aký čas sa im zobrazuje na hodinkách.

Napriek tomu je presné meranie času kľúčové – nielen kvôli vedeckému pochopeniu plynutia času na Mesiaci, ale aj pre nastavenie infraštruktúry potrebnej na vykonávanie misií. Krása vytvorenia časovej stupnice od nuly spočíva v tom, že vedci môžu vziať všetko, čo sa naučili o meraní času na Zemi, a aplikovať to na nový systém na Mesiaci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: iMeteo, Foto: X/ NASA
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies