Hévízsky kanál: Rýchla obmena vody ohrozená invazívnymi druhmi rýb +VIDEO

NETKY.SK • 20 Október 2024, 17:10 • 2 min
Hévízsky kanál: Rýchla obmena vody ohrozená invazívnymi druhmi rýb +VIDEO

Hévízsky kanál, známy svojou rýchlou výmenou vody z jazera Hévíz, vytvára jedinečné životné podmienky pre rastliny a ryby. Avšak, vypúšťanie tropických rýb do tejto oblasti akvaristami ohrozuje miestny ekosystém, pretože tieto invazívne druhy sú nebezpečné pre domácu faunu. Inštitúty sa snažia obnoviť rovnováhu, no zmena správania ľudí je kľúčová pre záchranu biodiverzity Balatonu.

slovakia

left justify in out

Vďaka značnej výdatnosti napájacích zdrojov je voda v Hévízskom kanáli rýchlo, v priebehu niekoľkých dní, úplne nahradená vodou z jazera Hévíz. Voda z jazera vyteká 10-12 m širokým kanálom a po prejdení 13 km vteká do rieky Zala.
Teplá voda z jazera Hévíz vytvára v kanáli jedinečné životné podmienky, ktoré sú výnimočné nielen v Maďarsku, ale aj v celej Európe.

Rastlinná flóra, ktorá pripomína tropické rieky, je doplnená mimoriadne bohatou rybou faunou, čo robí prieplav obľúbeným cieľom rybárov a milovníkov prírody.

Problém invazívnych druhov

Avšak práve tu nastáva problém. Tečúca voda zostáva teplá dva až tri kilometre od jazera, čo umožňuje tropickým rybám, ktoré by v chladných domácich vodách uhynuli, prežiť. Toho zneužívajú akvaristi, ktorí do vody vypúšťajú tropické druhy rýb. Tieto ryby však nepatria do tamojšieho ekosystému a spôsobujú škody; invazívne druhy požierajú domáce ryby, čím znižujú ich populáciu.
Zodpovedné inštitúty reagujú na tento problém. Vo februári pracovníci Národného parku Balaton-felvidéki (BfNPI) ulovili veľké invázne tropické okrasné ryby a následne zaviedli pôvodné dravce, ako šťuky.
Biologická selekcia sa po roku opäť preskúma. Ak sa však nezlepší správanie ľudí, ktorí do vody vypúšťajú ryby, ktoré tam nepatria, situácia na Balatone sa nezlepší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text/Foto: iMeteo
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies