Minister Taraba: Za deväť dní eliminovaných 12 problémových medveďov po tragickom útoku pri Hybe

NETKY.SK • 21 Október 2024, 09:16 • 2 min
Minister Taraba: Za deväť dní eliminovaných 12 problémových medveďov po tragickom útoku pri Hybe

BRATISLAVA - Po smrteľnom útoku medveďa v okolí Hybe bolo na severe Slovenska za deväť dní odstránených 12 problémových medveďov. Minister životného prostredia Tomáš Taraba informoval, že novelizované zákony sú účinné a vláda plánuje zriadiť nové zásahové tímy pre národné parky.

slovakia

left justify in out

Po tragickom útoku medveďa v okolí obce Hybe a následnom vyhlásení mimoriadnej situácie v okrese Liptovský Mikuláš bolo za deväť dní na severe Slovenska eliminovaných 12 problémových medveďov.

Informáciu zverejnil minister životného prostredia Tomáš Taraba na sociálnych sieťach po konzultácii s riaditeľom Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Štefanom Kyselom.

Podľa ministra Tarabu sa ukazuje, že novelizované zákony, ktoré majú za cieľ chrániť ľudí pred útokmi medveďov, fungujú efektívne. Poskytujú dotknutým organizáciám dostatočné nástroje na kontrolu situácie a súčasne zabraňujú nekontrolovanému odstrelu medveďov, čo by mohlo porušiť záväzky Slovenska týkajúce sa ochrany chránených druhov.

"Vývoj na severe v uplynulých dňoch potvrdzuje, že opatrenia fungujú," uviedol Taraba.

Minister zároveň vyzval obce, mestá a okresné úrady v rizikových oblastiach, aby vyhlasovali mimoriadne situácie a prijímali potrebné opatrenia na ochranu obyvateľov. Taraba tiež informoval, že rezort životného prostredia plánuje spustiť osvetový program zameraný na verejnosť, aby zlepšil povedomie o bezpečnosti a prevencii v súvislosti s medveďmi.

Vláda minulý týždeň schválila návrh, podľa ktorého má minister Taraba do konca roka predložiť vláde plán na vytvorenie zásahových tímov pre medveďa hnedého v národných parkoch. Prvé tímy budú zriadené v Tatranskom Národnom parku a v Národnom parku Nízke Tatry.

Aktuálne na Slovensku pôsobí päť zásahových tímov pre medveďa, ktoré pokrývajú oblasti Sever, Juh, Západ, Podpoľanie a Ponitrie.

Mimoriadnu situáciu v okrese Liptovský Mikuláš vyhlásil okresný úrad 5. októbra ako reakciu na smrteľný útok medveďa pri obci Hybe, kde pri strete s divokým zvieraťom zomrel starší muž. Tento incident viedol k zvýšenej pozornosti a potrebe efektívnej ochrany obyvateľstva pred nebezpečenstvom, ktoré predstavujú synantropné medvede.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS, Foto: FB/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies