Izrael zintenzívňuje útoky na Hizballáh: Nálety zasiahli južný Bejrút a Libanon, varovania pred ďalšími údermi + VIDEO

NETKY.SK • 21 Október 2024, 09:31 • 2 min
Izrael zintenzívňuje útoky na Hizballáh: Nálety zasiahli južný Bejrút a Libanon, varovania pred ďalšími údermi + VIDEO

BEJRÚT - Izraelská armáda v nedeľu ostreľovala južné predmestia Beirútu a zasiahla ciele v južnom Libanone, pričom izraelský minister obrany vyhlásil, že armáda "ničí" skupinu Hizballáh. Po útokoch, ktoré zasiahli aj banky podporujúce Hizballáh, došlo k výbuchom v južnej bejrútskej štvrti Dahieh a v údolí Bekáa. Izrael varoval obyvateľov, aby sa evakuovali z oblastí blízko finančných inštitúcií Hizballáhu, pričom avizoval ďalšie letecké údery.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Izraelská armáda ostreľovala južné predmestia libanonského hlavného mesta Bejrút a zasiahla južný Libanon, pričom izraelský minister obrany Yoav Gallant vyhlásil, že armáda "ničí" libanonskú ozbrojenú skupinu Hizballáh.

Izrael uskutočnil nálety v Bejrúte a južnom Libanone vrátane útokov na pobočky banky, ktorá podľa neho podporuje Hizballáh.

Výbuchy bolo počuť v južnej bejrútskej štvrti Dahieh, ktorá je pod kontrolou Hizballáhu, ako aj v údolí Bekáa a na juhu Libanonu. Nie je jasné, či došlo k nejakým obetiam.

Izraelská armáda uviedla, že zasiahla "veliteľské centrum spravodajskej centrály Hizballáhu" a podzemné zbrojné zariadenie v Bejrúte a že pri ďalších útokoch zabila troch bojovníkov Hizballáhu. 

V nedeľu večer hovorca IDF viceadmirál Daniel Hagari vo svojom vyhlásení varoval, že "každý, kto sa nachádza v blízkosti miest využívaných na financovanie teroristických aktivít Hizballáhu, sa musí z týchto miest okamžite vzdialiť""V najbližších hodinách zasiahneme niekoľko cieľov a v priebehu noci ďalšie ciele," povedal. "V nadchádzajúcich dňoch odhalíme, ako Irán financuje teroristické aktivity Hizballáhu prostredníctvom civilných inštitúcií, združení a mimovládnych organizácií, ktoré slúžia ako zásterky pre terorizmus," dodal izraelský hovorca.

V blízkosti obrovskej nástennej maľby zosnulého vojenského veliteľa Hizballáhu Imáda Mughniyeha stúpa dym zo zničenej budovy, ktorú zasiahol izraelský nálet na južnom predmestí Bejrútu v Libanone.
V blízkosti obrovskej nástennej maľby zosnulého vojenského veliteľa Hizballáhu Imáda Mughniyeha stúpa dym zo zničenej budovy, ktorú zasiahol izraelský nálet na južnom predmestí Bejrútu v Libanone.
Zdroj: AP Photo / Hussein Malla

Izrael v nedeľu tiež varoval, že v rámci vojny s touto skupinou, ktorá sa od septembra výrazne vystupňovala a viedla k zabitiu vodcu skupiny podporovanej Iránom Hasana Nasralláha, plánuje letecké útoky na tzv. finančnú zložku Hizballáhu, al-Kard al-Hassana.

Izraelská armáda vyzvala obyvateľov Bejrútu a iných miest, ktorí bývajú v blízkosti objektov patriacich banke al-Qard al-Hassan, ktorá má pobočky po celej krajine, aby sa evakuovali.

Stalo sa tak po tom, ako Gallant v nedeľu oznámil vojakom, že armáda zintenzívňuje údery na Hizballáh. Povedal, že "nielenže porazili nepriateľa [Hizballáh], ale ničíme ho vo všetkých dedinách pozdĺž hranice, na miestach, ktoré Hizballáh plánoval použiť ako odpaľovacie plochy na útoky proti Izraelu".

K úderom na južný Bejrút došlo po tom, ako izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil Hizballáh z pokusu o jeho zavraždenie, ktorého cieľom bolo jeho sídlo v izraelskej Cézarei.

Neskôr v nedeľu libanonská armáda, ktorá vo vojne nebojuje, oznámila, že traja jej vojaci zahynuli pri izraelskom útoku na ich vozidlo v južnom Libanone.

Agentúra NNA informovala o 14 izraelských útokoch v priebehu 15 minút na jednu pohraničnú dedinu Chiam, čo svedčí o intenzite bojov.

Libanonskí predstavitelia odhadujú, že za posledný rok bolo v krajine zabitých viac ako 2 400 ľudí. Izrael uvádza, že za rovnaké obdobie bolo v severnom Izraeli a na okupovaných Golanských výšinách zabitých 59 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, BBC, Foto: NPR / AP / Hussein Malla
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies