Milióny Kubáncov tretí deň bez elektriny: Poruchy v rozvodnej sieti a hrozba hurikánu Oscar + VIDEO

NETKY.SK • 21 Október 2024, 10:14 • 2 min
Milióny Kubáncov tretí deň bez elektriny: Poruchy v rozvodnej sieti a hrozba hurikánu Oscar + VIDEO

HAVANA - Na Kube zostali milióny ľudí už tretí deň bez elektriny kvôli viacerým veľkým poruchám v rozvodnej sieti, pričom minister energetiky uviedol, že dodávky by sa mali obnoviť do utorka. Situáciu komplikuje blížiaci sa hurikán Oscar a nedostatok paliva, ktorý spôsobuje ďalšie výpadky. Prezident Miguel Diaz-Canel informoval, že krajina rokuje o získaní pomoci z Kolumbie, Mexika, Venezuely a Ruska.

slovakia

left justify in out

Milióny ľudí na Kube zostali bez prúdu už tretí deň po sebe, keďže po viacerých veľkých poruchách v rozvodnej sieti sa pomaly darí obnovovať dodávky elektriny.

Očakáva sa, že dodávky elektrickej energie budú na ostrove obnovené do utorka, povedal minister energetiky a baníctva Vicente de la O Levi novinárom na nedeľnej tlačovej konferencii. Oznámenie však prišlo ešte predtým, ako ministerstvo energetiky a baníctva informovalo o štvrtej poruche siete.

Levi varoval, že aj po obnovení dodávky elektriny "budeme mať naďalej výpadky, pretože nám naďalej chýba palivo". Povedal, že vláda "rokuje" o získaní paliva.

Búrka udrela len niekoľko dní po tom, čo porucha najväčšej kubánskej elektrárne ochromila štátnu rozvodnú sieť a zvýšila tlak na krajinu, ktorá už aj tak bojuje s nedostatkom potravín, liekov, paliva a vody.

Kubánsky prezident Miguel Diaz-Canel v sobotu v príspevku na sociálnych sieťach uviedol, že úradníci na východe ostrova "tvrdo pracujú na ochrane ľudí a hospodárskych zdrojov vzhľadom na blížiaci sa príchod hurikánu Oscar".

obrazok
Barikáda z odpadkov v Havane, kde je chaos kvôli výpadkom elektriny.
Zdroj: RTE
obrazok
Po piatkovom kolapse najväčšej kubánskej elektrárne zostala veľká časť Havany v tme.
Zdroj: RTE

Elektrická sieť na Kube sa v piatok ráno zrútila, čím sa celá 10-miliónová populácia ponorila do tmy. Zatiaľ čo technici pomaly pokračovali v opravách, v sobotu skoro ráno došlo k druhému kolapsu siete, po ktorom nasledoval ďalší v sobotu neskoro večer, ako aj kolaps v nedeľu.

Podľa Leviho ponúkli pomoc Kolumbia, Mexiko, Venezuela a Rusko a Kuba naďalej komunikuje s ich vládami. "Kubánska vláda v súčasnosti nepožiadala o pomoc," uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí v e-mailovom vyhlásení pre NBC News.

Milióny ľudí boli v nedeľu stále bez prúdu. "Boh vie, kedy bude elektrina opäť fungovať," povedal 41-ročný mechanik Rafael Carrillo, ktorý musel prejsť takmer 5 km pešo kvôli chýbajúcej verejnej doprave počas výpadku elektriny, ktorý nasledoval po týždňoch výpadkov, ktoré v niektorých provinciách trvali až 20 hodín denne.

Premiér Manuel Marrero Cruz predtým vyhlásil "stav energetickej núdze" a pozastavil nepodstatné verejné služby, aby uprednostnil dodávky elektriny do domácností.

Školy v celej krajine sú teraz zatvorené až do stredy a úradníci uviedli, že v pondelok by sa do práce mali dostaviť len nevyhnutní pracovníci.

V hlavnom meste Havana s 2 miliónmi obyvateľov bola podľa štátnej spravodajskej stránky Cuba Debate o 15:30 miestneho času obnovená dodávka elektriny do 260 000 domácností. Niektorí obyvatelia, ktorým sa podarilo pripojiť elektrickú energiu, však uviedli, že o chvíľu opäť stratili elektrinu.

Kuba sa nachádza v hospodárskej kríze, ktorú podnietilo sprísnenie amerických sankcií počas vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa a ničivý vplyv pandémie na cestovný ruch na ostrove, ktorý je jedným z najlukratívnejších zdrojov príjmov vlády.

Štátom ovládané hospodárstvo sa spolieha najmä na dovoz a v dôsledku nedostatku tvrdej meny sa Kubánci potýkajú s nedostatkom potravín, liekov, vody a pohonných hmôt.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NBC News, Al Jazeera, Foto: DNyuz
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies