Ukončenie výkopových prác novej martinskej nemocnice očakávajú v novembri

NETKY.SK • 21 Október 2024, 10:53 • 2 min
Ukončenie výkopových prác novej martinskej nemocnice očakávajú v novembri

MARTIN - Výkopové práce na stavbe Univerzitnej nemocnice sv. Martina v Martine by mali skončiť v druhej polovici novembra. Po ich dokončení sa očakáva výrazný pokles dopravy a pokračovanie výstavby, ktorá bude financovaná z plánu obnovy. Nová nemocnica, ktorá ponúkne 660 lôžok, bude zásadnou investíciou pre región.

slovakia

left justify in out

Ukončenie výkopových prác na stavbe novej Univerzitnej nemocnice sv. Martina v Martine sa očakáva v druhej polovici novembra tohto roku. Na stretnutí s občanmi to oznámil výkonný manažér tímu výstavby Jozef Hricko, ktorý informoval o priebehu týchto náročných terénnych úprav.

Po dokončení výkopových prác bude zo stavby postupne vyvezených približne 400 000 kubických metrov zeminy.

Práce na výstavbe nemocnice, ktorá by mala byť jedným z najvýznamnejších projektov v regióne, sa momentálne uskutočňujú tempom približne 5 000 kubických metrov denne. Výkop prebieha do hĺbky 12 metrov a spevňuje sa pomocou geotechnických konštrukcií.

Tieto terénne úpravy sú nevyhnutné pre následnú výstavbu hlavnej budovy nemocnice, ktorá bude financovaná z plánu obnovy.

Hricko zároveň uistil prítomných občanov, že aktuálny objem dopravy, ktorý predstavuje 500 áut denne, sa výrazne zníži. Očakáva sa, že po dokončení výkopových prác poklesne doprava na približne 20 percent súčasného objemu.

Objem betónu, ktorý bude v budúcnosti vozený na stavbu, bude podľa Hricka oveľa menší než objem aktuálne vyvážanej zeminy.

Diskusia na stretnutí sa venovala aj otázke dopravného napojenia nemocnice. Martinský viceprimátor Stanislav Thomka potvrdil, že primárnym napojením na stavbu by mal byť východný mestský okruh.

V súčasnosti sa pripravuje projektová dokumentácia pre územné rozhodnutie, ktorá odhaduje, že celkové náklady na prípravu tejto fázy výstavby, vrátane výkupu pozemkov, dosiahnu približne 30 miliónov eur.

Táto suma však podľa Thomku výrazne presahuje rozpočtové možnosti mesta, a preto sa samospráva spolieha na získanie mimorozpočtových zdrojov a podporu štátu.

Nová Univerzitná nemocnica sv. Martina v Martine bude disponovať 660 lôžkami a bude zahŕňať ambulantné, diagnostické a terapeutické oddelenie, samostatný trakt pre detskú medicínu, ako aj urgentný príjem so špecializovaným traumacentrom pre deti i dospelých.

Projekt výstavby nemocnice je považovaný za strategickú investíciu a má za cieľ zlepšiť zdravotnú starostlivosť v regióne. Hrubá stavba nemocnice by mala byť dokončená do 30. júna 2026.

Realizácia projektu je zverená združeniu štyroch dodávateľov s vedúcim členom Adifex, ktoré bude zabezpečovať postupné výkony stavby. Výstavba nemocnice je veľmi očakávaná, pretože zlepší dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre tisíce ľudí nielen v Martine, ale aj v širšom regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mesto Martin, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies