Formula 1: Ferrari ovládlo americký Austin, Hamilton nezvládol jazdu +VIDEO

NETKY.SK • 21 Október 2024, 10:44 • 2 min
Formula 1: Ferrari ovládlo americký Austin, Hamilton nezvládol jazdu +VIDEO

Charles Leclerc z Ferrari vyhral pamätnú Veľkú cenu USA v Austine v Texase po tom, ako neskorá časová penalizácia posunula Landa Norrisa za jeho súpera z Red Bullu, Maxa Verstappena, na štvrté miesto.

slovakia

left justify in out

Lando Norris po dlhom súboji v závere pretekov dostihol a predbehol Verstappena na treťom mieste, no prekročil pritom limity trate. To Norrisovi vynieslo päťsekundovú penalizáciu, ktorá ho v konečnom poradí odsunula za Verstappena, napriek tomu, že na trati skončil pred jazdcom Red Bullu.

Verstappen získal tretie miesto, čo ho posunulo o 57 bodov, pričom do konca sezóny zostáva odjazdiť ešte päť riadnych pretekov a dva šprinty. Verstappen sa po pretekoch vyjadril: „Bol to tvrdý boj, snažil som sa ho udržať za sebou, a nakoniec, byť na pódiu, je pre nás veľmi dobrý výsledok.“ K trestu dodal: „Mám svoj názor, ktorý tu nemusím hovoriť, nechám stewardov, nech si robia svoje. Pre nás to boli preteky, v ktorých sme sa veľa naučili, a budeme to analyzovať.“

Ferrari si po Veľkej cene Austrálie pripísalo druhý výsledok 1:2 v sezóne, keď na druhom mieste skončil Carlos Sainz. Sainz povedal, že tento výsledok „nás teraz v boji o konštruktérov stavia presne tam, kde chceme“. Zatiaľ čo Verstappen je stále matematicky v hre o titul, výsledok pretekov zasadil výraznú ranu Norrisovým nádejam na prekonanie Holanďanovho náskoku. Jazdec McLarenu sa cez tímové rádio sťažoval na Verstappenov krok. „Jasne ma vytlačil. Nemal v úmysle prejsť do zákruty,“ povedal Brit. „Dokonca vyšiel mimo trať. Musel som sa vyhnúť tomu, aby som do neho narazil alebo on do mňa.“

Šéf McLarenu Zak Brown uviedol, že jeho jazdec utrpel „strmhlavý úder“. Leclerc získal vedenie na štarte, keď Verstappen agresívne vytlačil Norrisa v prvej zákrute. Leclercovo víťazstvo, jeho tretie v sezóne, ukončilo Verstappenovu sériu troch víťazstiev na Veľkej cene USA.

Leclerc bol spokojný s výsledkom a povedal, že sú na dobrej ceste k zisku titulu. Oscar Piastri z McLarenu skončil piaty, George Russell z Mercedesu šiesty a Sergio Perez z Red Bullu siedmy. Nico Hülkenberg získal body pre Haas na ôsmom mieste a Liam Lawson z Red Bullu skončil deviaty. Argentínsky nováčik Franco Colapinto získal posledný bod pre Williams.

Bezpečnostné vozidlo sa objavilo prvýkrát od júnovej Kanady, keď Lewis Hamilton vybočil a poškodil svoj Mercedes. Esteban Ocon zajazdil najrýchlejšie kolo, ale skončil 18. a nezískal bonusový bod.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: ESPN , Foto: X / F1
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies