Košice čelia nárastu otráv hubami: 11 hospitalizovaných, varujú pred nebezpečnými druhmi

NETKY.SK • 21 Október 2024, 11:13 • 2 min
Košice čelia nárastu otráv hubami: 11 hospitalizovaných, varujú pred nebezpečnými druhmi

KOŠICE - V Košiciach za posledné dva týždne hospitalizovali 11 ľudí s otravami spôsobenými hubami. Sedem z nich muselo byť ošetrených na Jednotke intenzívnej starostlivosti. Odborníci varujú pred konzumáciou neznámych alebo nesprávne upravených húb, medzi najnebezpečnejšie patrí muchotrávka zelená.

slovakia

left justify in out

V posledných dvoch týždňoch zaznamenali v interných ambulanciách Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach nárast prípadov intoxikácií hubami. Podľa hovorkyne nemocnice Ladislavy Šustovej, v dôsledku nevhodnej konzumácie húb museli hospitalizovať 11 ľudí, z ktorých sedem si vyžiadalo intenzívnu starostlivosť na Jednotke intenzívnej starostlivosti.

V jednom prípade išlo o otravu nebezpečnou muchotrávkou zelenou, ktorá patrí medzi najjedovatejšie huby na svete.

Otravy hubami sú aktuálne veľkým problémom, predovšetkým počas hubárskej sezóny, keď sa ľudia častejšie vydávajú do prírody na zbieranie húb. Hoci dnes existuje množstvo mobilných aplikácií, ktoré pomáhajú pri rozpoznávaní húb, nie sú vždy stopercentne spoľahlivé.

Ako upozorňuje Šustová, konzumácia neznámych, starých alebo nezrelých húb môže mať vážne následky. Dôležité je tiež nezabúdať na správnu tepelnú úpravu húb, pretože nesprávne spracované huby môžu spôsobiť otravy aj v prípade jedlých druhov.

Otrava hubami sa môže prejaviť rôznymi príznakmi v závislosti od druhu huby, množstva, spôsobu spracovania a zdravotného stavu osoby, ktorá ich konzumovala. "Najčastejšie sa vyskytujú gastrointestinálne príznaky ako nevoľnosť, zvracanie, hnačky, bolesti brucha a kŕče," vysvetľuje Lucia Kizeková, zástupkyňa prednostu IV. internej kliniky UNLP.

Niektoré druhy húb, napríklad strmuľky a niektoré vláknice, môžu spôsobiť neurotoxické príznaky, ako suchosť v ústach, búšenie srdca, červeň v tvári, dezorientáciu a nepokoj. Pri niektorých druhoch húb, ako napríklad holohlavce, sa môžu objaviť halucinogénne príznaky.

Kizeková upozorňuje, že je nevyhnutné príznaky otravy nepodceňovať a v prípade ťažkostí čo najskôr vyhľadať odbornú pomoc. "Ak je to možné, je veľmi dôležité priniesť so sebou vzorky húb, ktoré pacient skonzumoval, aby lekári mohli určiť, o aký druh otravy ide," dodáva.

Po vyšetrení pacientov kontaktujú aj Národné toxikologické informačné centrum a odoberajú vzorky na rozbor do Ústavu súdneho lekárstva.

Najzávažnejšie otravy spôsobuje muchotrávka zelená, ktorá sa môže podobať na jedlé huby, ako je bedľa alebo plávka. Aj keď po požití tejto huby môžu príznaky spočiatku ustúpiť, zlepšenie je len dočasné.

"Na štvrtý až piaty deň sa objavujú vážne komplikácie, ako je zlyhanie pečene a obličiek, a pacient môže upadnúť do kómy," varuje odborníčka.

Aby sa predišlo otravám, odborníci odporúčajú, aby si huby zbierali iba ľudia, ktorí sú si ich určovaním skutočne istí. Dôležité je tiež nejesť huby, ktoré sú príliš staré, príliš mladé alebo pochybného pôvodu. Tieto preventívne opatrenia môžu výrazne znížiť riziko otravy a zachrániť zdravie, alebo dokonca život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies