Prekonajte beh: Cvičenie, ktoré vám po 50-ke spáli viac kalórií

NETKY.SK • 21 Október 2024, 11:28 • 2 min
Prekonajte beh: Cvičenie, ktoré vám po 50-ke spáli viac kalórií

Chcete zlepšiť svoj krvný obeh a spáliť viac kalórií ako pri behu? Tu je cvičenie, ktoré je ideálne pre ľudí nad 50 rokov.

slovakia

left justify in out

Po päťdesiatke môže byť udržiavanie kondície náročné, ale výhody aktívneho životného štýlunesporné. Zlepšuje sa krvný obeh a kalórie sa spaľujú stále vo vyššej miere ako pri aktivitách, ako je beh. V tejto súvislosti odborníkov zaujalo najmä jedno cvičenie, ktoré sa ukázalo ako veľmi účinné. Pre tých, ktorí sa snažia zlepšiť svoju pohodu po päťdesiatke, toto cvičenie prispieva nielen k silnejšiemu srdcu a lepšiemu krvnému obehu, ale zvyšuje aj plasticitu mozgu, čo sa prejavuje bystrejšou mysľou a energickejším telom. Najviac prekvapujúce je, že pri tejto aktivite sa spaľuje viac kalórií ako pri behu, čo ponúka plnohodnotnú alternatívu pre tých, ktorí sa chcú udržať v kondícii bez toho, aby obetovali zábavu.

Výhody pre srdce

Nedávna štúdia, ktorú uverejnila Severoamerická spoločnosť pre menopauzu, odhalila, že tanec sa radí medzi najlepšie fyzické aktivity pre ľudí nad 50 rokov. Nielenže zlepšuje fyzickú kondíciu, ale podporuje aj silnejšie a zdravšie srdce. Výskum, ktorý sledoval skupinu žien po menopauze vo veku približne 57 rokov, ukázal, že tanec trikrát týždenne počas 90-minútových sedení počas 16 týždňov má pozitívny vplyv na viaceré aspekty zdravia. Počas štúdie sa u účastníčok výrazne zlepšila koordinácia, obratnosť a aeróbna kapacita. Tieto zmeny odrážajú nielen fyzické zlepšenie, ale súvisia aj so zlepšením kardiovaskulárneho zdravia. Vedci zistili, že tanec zvýšil hladinu lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL), známych ako „dobrý cholesterol“, a znížil triglyceridy, čo je nevyhnutné pre udržanie zdravého srdca

Tanec je zázračné cvičenie
Tanec je zázračné cvičenie
Zdroj: Mundo Deportivo

Výhody pre myseľ

Okrem fyzických výhod tento typ aktivity zlepšuje aj duševné zdravie. Ženy, ktoré sa zúčastnili na štúdii, uviedli, že na konci programu sa cítili sebavedomejšie a mali väčšiu sebaúctu. Tanec nielenže umožňuje vyjadriť emócie prostredníctvom pohybu, ale podporuje aj uvoľňovanie endorfínov, hormónov zodpovedných za pocit pohody a zmiernenie bolesti. Toto cvičenie pôsobí nielen ako nástroj na udržiavanie telesnej kondície, ale aj na zmiernenie stresu a zlepšenie nálady.

Aké ďalšie výhody tanec prináša.

Charly San Martin, populárny ako „tréner celebrít“, tvrdí, že tanec je jedným z najkomplexnejších tréningov, aké existujú. Podľa neho nielen posilňuje telo, ale trénuje aj dušu, hlavu a zbavuje vás emocionálnej záťaže. Medzi ďalšie výhody tanca patrí:

Stimuluje pamäť, pretože si vyžaduje učenie a zapamätanie krokov každej choreografie.
Znižuje stres, podporuje stav uvoľnenia a duševnej pohody.
Zvyšuje sebavedomie, vďaka čomu sa ľudia pri pohybe cítia sebavedomejšie a pohodlnejšie.
Aktivuje mozog, pretože predstavuje neustálu neurologickú výzvu, ktorá zlepšuje koordináciu a koncentráciu.
Posilňuje kosti, čím pomáha predchádzať chorobám, ako je napríklad osteoporóza.
Zlepšuje rovnováhu, čím poskytuje väčšiu stabilitu tela.
Reguluje krvný tlak, čo z neho robí vynikajúceho spojenca pri prevencii srdcových ochorení.

Ak sa rozhodnete začať tancovať, je nevyhnutné udržiavať dobrú hydratáciu. Počas hodinového tréningu môžete stratiť až dva litre vody, preto sa odporúča vypiť aspoň štvrť litra tekutiny každých 15 minút, aby ste predišli dehydratácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: Mundo Deportivo, Foto: Mundo Deportivo
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies