Katastrofálne záplavy v Taliansku a Francúzsku: Desiatky obetí a miliónové škody po silných búrkach + VIDEO

NETKY.SK • 21 Október 2024, 11:05 • 2 min
Katastrofálne záplavy v Taliansku a Francúzsku: Desiatky obetí a miliónové škody po silných búrkach + VIDEO

Taliansko a stredné Francúzsko čelí silným búrkam a záplavám, pričom najhoršie postihnutý je región Emilia Romagna, kde v Bologni spadlo viac ako 160 milimetrov zrážok a pri povodni zahynul muž. Francúzsko zažilo historické zrážky, keď v oblasti Ardèche spadlo až 700 milimetrov vody za 48 hodín, čo spôsobilo vážne škody a výpadky elektriny. Minister životného prostredia Francúzska vyhlásil červenú povodňovú pohotovosť a do postihnutých oblastí boli vyslaní ďalší hasiči.

slovakia

left justify in out

Vlna nepriaznivého počasia sužuje niektoré časti Talianska a stredného Francúzska, pričom búrky a silné zrážky sa očakávajú na juhu Talianska až do utorka.

Najhoršie bol zatiaľ postihnutý taliansky región Emilia Romagna, kde v meste Bologna spadlo viac ako 160 milimetrov zrážok. Podľa talianskej hasičskej a záchrannej služby Vigili del Fuoco zahynul muž, ktorého vozidlo uviazlo v záplavovej vode v Botteghino di Zocca.

Taliansky minister vnútra Matteo Piantedosi vyjadril v nedeľu na sociálnej sieti X sústrasť rodine muža a poďakoval niekoľkým štátnym orgánom za ich reakciu. "Ďakujem hasičom, pracovníkom civilnej ochrany a policajným zložkám a všetkým, ktorí od prvých hodín zasahovali, aby bolo obyvateľstvo v bezpečí," uviedol.

Záber z dronu na záplavy v regióne Elsa, Taliansko.
Záber z dronu na záplavy v regióne Elsa, Taliansko.
Zdroj: Vigili del Fuoco

Masívne záplavy spôsobili v piatok v niektorých častiach hornatého juhovýchodného regiónu Francúzska po niekoľkých dňoch silných dažďov vážne škody a výpadky v dodávkach elektrickej energie, hoci bezprostredne neboli hlásené žiadne obete.

Francúzsky meteorologický úrad Météo France vyhlásil vo štvrtok červenú povodňovú pohotovosť pre šesť okrskov južne od mesta Lyon. V piatok bola výstraha znížená na "oranžovú", čo znamená, že hladina vody opäť klesne.

"Na niektorých miestach v regióne Ardèche spadlo za 48 hodín až 700 milimetrov vody. To je viac ako ročné zrážky v Paríži, takže je to absolútne gigantické," povedala pre televíziu BFM ministerka životného prostredia Agnes Pannier-Runacherová.

Francúzske spravodajské stanice ukázali autá, dopravné značky a dobytok, ktoré zmietli záplavy. Diaľnica A47 v blízkosti Lyonu sa dočasne zmenila na obrovský vodný tok.

Francúzske ministerstvo vnútra uviedlo, že Paríž vyslal do postihnutých oblastí ďalších 1 500 hasičov.

Hasiči odčerpávajú vodu v meste Givors v strednom Francúzsku po prívalových dažďoch a záplavách, ktoré zatopili cesty a železnice.
Hasiči odčerpávajú vodu v meste Givors v strednom Francúzsku po prívalových dažďoch a záplavách, ktoré zatopili cesty a železnice.
Zdroj: Saudi Gazette


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Euronews, Fox News, France 24, Foto: The Guardian / Michele Lapini
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies