Petržalka chráni ježkov počas zimy: Špeciálne ohrádky im poskytujú bezpečné útočisko

NETKY.SK • 21 Október 2024, 12:07 • 2 min
Petržalka chráni ježkov počas zimy: Špeciálne ohrádky im poskytujú bezpečné útočisko

BRATISLAVA - Mestská časť Petržalka pripravila drevené ohrádky s lístím, ktoré pomáhajú ježkom prečkať zimu. Samospráva zároveň vyzýva obyvateľov, aby tieto "ježoviská" nepoužívali na odpad, čím chránia chránené živočíchy pred zranením a stresom.

slovakia

left justify in out

Petržalka, najväčšia mestská časť Bratislavy, prijala iniciatívu na ochranu ježkov počas zimných mesiacov. Samospráva pripravila špeciálne drevené ohrádky naplnené lístím, ktoré poskytujú ježkom bezpečný priestor na prezimovanie.

Táto aktivita má za cieľ chrániť ježkov, ktoré sú zákonom chránené živočíchy, a uľahčiť im prežitie zimného obdobia, keď upadajú do zimného spánku. Opatrenie si však vyžaduje aj spoluprácu verejnosti, pretože ohrádky, známe ako ježoviská, neslúžia na ukladanie odpadu.

Ježkovia zvyknú zimovať v plytkých dierach, kopách lístia alebo biologického odpadu, čo ich robí zraniteľnými voči nepriaznivým podmienkam v mestskom prostredí. S cieľom minimalizovať tieto riziká začala Petržalka už v roku 2023 vytvárať ježoviská na približne 20 miestach v mestskej časti.

Tieto drevené ohrádky naplnené lístím im poskytujú úkryt a izoláciu počas štyroch až šiestich mesiacov zimného spánku, ktorý trvá spravidla od novembra do marca.

Po roku sa však objavili problémy s ich údržbou. Pracovníci oddelenia správy verejných priestranstiev (OSVP) miestneho úradu pri čistení týchto úkrytov objavili nahádzaný komunálny aj kuchynský odpad.

To nielenže narúša pokoj ježkov, ale sklenený alebo nebezpečný odpad môže zvieratá aj fyzicky zraniť. Preto pracovníci úradu vyzývajú obyvateľov, aby si tieto ježoviská nemýlili so smetnými košmi. "Pri vhadzovaní odpadu môžu byť ježkovia vyrušení zo spánku," upozornil Milan Gálik z OSVP.

Teplotné výkyvy navyše ovplyvňujú biorytmy zvierat, čo spôsobuje, že vystresovaní ježkovia môžu namiesto spánku blúdiť ulicami. Práve preto sa samospráva rozhodla poskytnúť im bezpečné miesto na prezimovanie.

Hovorkyňa Petržalky Mária Halašková zároveň zdôraznila, že iniciatíva má pomôcť znížiť stres ježkov a zabezpečiť, aby ich zimný spánok nebol narušený.

Táto ekologická iniciatíva Petržalky je príkladom toho, ako môže mestská časť aktívne prispieť k ochrane chránených živočíchov, no jej úspech závisí aj od zodpovedného správania obyvateľov.

Ježoviská sú dôležité pre prežitie ježkov v mestskej oblasti, a preto je kľúčové, aby boli správne využívané a chránené pred nevhodným zaobchádzaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mestská časť Petržalka, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies