Fethullah Gülen, duchovný líder obvinený z pokusu o štátny prevrat v Turecku, zomrel vo veku 83 rokov

NETKY.SK • 21 Október 2024, 12:34 • 2 min
Fethullah Gülen, duchovný líder obvinený z pokusu o štátny prevrat v Turecku, zomrel vo veku 83 rokov

Fethullah Gülen, turecký duchovný a zakladateľ hnutia Hizmet, zomrel v nedeľu večer v americkej nemocnici. Gülen, ktorý bol kedysi blízkym spojencom prezidenta Erdogana, sa stal kontroverznou postavou po tom, čo ho Turecko obvinilo zo zorganizovania krvavého puču v roku 2016, pri ktorom zahynulo približne 250 ľudí. Po puči žil v exile v USA, kde bol predmetom žiadosti o extradíciu, ale USA požadovali dôkazy o jeho zapojení do udalostí.

slovakia

left justify in out

Fethullah Gülen, turecký duchovný obvinený zo zorganizovania krvavého pokusu o štátny prevrat v roku 2016, zomrel vo veku 83 rokov, informovali turecké médiá a hnutie, ktoré mu bolo blízke, na sociálnej sieti.

Internetová stránka Herkul, ktorá uverejňuje Gülenove kázne, na svojom účte na sieti X uviedla, že Gülen zomrel v nedeľu večer v americkej nemocnici, kde sa liečil.

Gülen bol kedysi Erdoganovým spojencom, ale rozišli sa v zlom a Erdogan ho považoval za zodpovedného za pokus o štátny prevrat v roku 2016, pri ktorom sa jeho spriaznenci zmocnili vojenských lietadiel, tankov a vrtuľníkov. Pri pokuse o prevzatie moci zahynulo približne 250 ľudí.

Gülen, niekedy označovaný za druhého najmocnejšieho muža Turecka, bol duchovným vodcom Gülenovho hnutia, mocnej islamskej komunity s prívržencami v Turecku a na celom svete.

15. júla 2016 príslušníci Gülenistickej teroristickej skupiny (FETO) blokujú Bosporský most.
15. júla 2016 príslušníci Gülenistickej teroristickej skupiny (FETO) blokujú Bosporský most.
Zdroj: Anadolu Agency

Gülen sa preslávil tvrdením, že mladí ľudia v Turecku stratili cestu a najlepšou odpoveďou je vzdelanie. Stal sa známym propagovaním tolerantného islamu, ktorý zdôrazňoval altruizmus, skromnosť a tvrdú prácu.

Jeho hnutie - v Turecku známe ako Hizmet alebo "služba" - sa najprv presadilo na školách a neskôr otvorilo vzdelávacie inštitúcie v celom Turecku a vo svete.

Ako sa hnutie rozrastalo, jeho stúpenci sa rozšírili do podnikateľskej sféry a začali prijímať zamestnania vo vláde a armáde.

Hizmet bol kedysi Erdoganovým spojencom, ale turecký prezident sa v roku 2013 obrátil proti tomuto hnutiu a prisľúbil, že zatvorí stovky jeho škôl a zbaví vládu gülenistov, ktorých nazval "štátom v štáte".

Gülen, známy svojim priaznivcom ako Hodžaefendi, teda vážený učiteľ, sa narodil v roku 1941 v dedine vo východotureckej provincii Erzurum. Ako syn imáma, teda islamského kazateľa, študoval Korán už od detstva.

V roku 1959 bol Gülen vymenovaný za imáma mešity v severozápadnom meste Edirne a v 60. rokoch sa začal presadzovať ako kazateľ v západnej provincii Izmir, kde zakladal študentské internáty a chodil kázať do čajovní. Tieto študentské domovy sa stali začiatkom neformálnej siete, ktorá sa v nasledujúcich desaťročiach rozšírila v školstve, podnikaní, médiách a štátnych inštitúciách a poskytla jeho stúpencom rozsiahly vplyv.

Tento vplyv sa prostredníctvom siete škôl rozšíril aj za hranice Turecka do turkických republík Strednej Ázie, na Balkán, do Afriky a na Západ.

Policajti spriaznení s Gülenom boli obvinení z vykonávania razií proti Erdoganovým spojencom a turecká vláda v máji 2016 oficiálne vyhlásila Hizmet za teroristickú organizáciu.

O dva mesiace neskôr sa frakcia tureckej armády pokúsila zvrhnúť Erdogana. Tvrdila, že jej cieľom je chrániť demokraciu pred autoritárskym tureckým prezidentom. Počas násilnej noci vojaci prepadli televízne stanice, v Istanbule a Ankare bolo počuť výbuchy, strieľalo sa do demonštrantov a ostreľovali sa budovy parlamentu a prezidenta.

Prevrat však nezískal podporu verejnosti ani širšej armády a armádna frakcia, ktorá ho viedla, bola nútená kapitulovať.

Po puči v Turecku vláda obvinila Gülena z účasti na udalostiach, čo on poprel a odsúdil pokus o prevrat. Následne došlo k masovým zatýkaniu, vrátane takmer tretiny vojenskej elity a tisícov úradníkov. Gülen žil v USA od konca 90. rokov a Turecko požiadalo o jeho extradíciu, avšak USA požadovali dôkazy o jeho zapojení do puču.

Gülen s pápežom Jánom Pavlom II. v roku 1998.
Gülen s pápežom Jánom Pavlom II. v roku 1998.
Zdroj: Wikipedia


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Reuters, Foto: Financial Times / EPA
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies