Tisíce ľudí na Kanárskych ostrovoch protestovali proti nadmernému turizmu a nedostupnému bývaniu

NETKY.SK • 21 Október 2024, 14:08 • 2 min
Tisíce ľudí na Kanárskych ostrovoch protestovali proti nadmernému turizmu a nedostupnému bývaniu

TENERIFE - Tisíce obyvateľov Kanárskych ostrovov protestovali proti nadmernému cestovnému ruchu, ktorý zvyšuje ceny nehnuteľností a vytláča miestnych z trhu s bývaním. Demonštrácie prebehli v hlavných turistických destináciách, ako sú Tenerife a Gran Canaria, pod heslom „Kanárske ostrovy majú hranice.“ Protestujúci žiadajú zmenu turistického modelu, ktorý by viac rešpektoval miestne komunity a životné prostredie.

slovakia

left justify in out

Tisíce ľudí protestovali v nedeľu v dovolenkových strediskách na španielskych Kanárskych ostrovoch proti nadmernému cestovnému ruchu, ktorý podľa nich vyraďuje miestnych obyvateľov z trhu s bývaním.

Pod heslom Kanárske ostrovy majú hranice obyvatelia súčasne demonštrovali na ostrovoch Gran Canaria, Tenerife, La Palma, Fuerteventura, Lanzarote a El Hierro a žiadali zmenu modelu cestovného ruchu na ostrovoch.

Na pláži Playa de las Americas na Tenerife sa počas opaľovania turistov objavili protestujúci a skandovali "Táto pláž je naša".

V roku 2023 ostrovy navštívilo viac ako 16 miliónov turistov a je pravdepodobné, že po roku 2024 bude toto číslo ešte vyššie. Turisti v roku 2023 minuli viac ako 20 miliárd eur, ale má to svoju cenu.

Protestujúci síce pripúšťajú, že cestovný ruch poskytuje dôležité pracovné miesta, ale väčšina z nich je nízko kvalifikovaná a zle platená.

Keďže mnoho nehnuteľností vlastnia majitelia druhého bývania, ktorí v nich nebývajú stále, kúpa nehnuteľnosti na bývanie sa stala neúnosne drahou - a prenájom cenovo dostupného bytu je už dlho problémom.

Mávajúci bielymi, modrými a žltými vlajkami Kanárskych ostrovov, skandujúci a pískajúci demonštranti pomaly prechádzali okolo turistov sediacich na vonkajších terasách v Playa de las America na Tenerife predtým, ako sa zhromaždili na pláži.
Mávajúci bielymi, modrými a žltými vlajkami Kanárskych ostrovov, skandujúci a pískajúci demonštranti pomaly prechádzali okolo turistov sediacich na vonkajších terasách v Playa de las America na Tenerife predtým, ako sa zhromaždili na pláži.
Zdroj: AFP / Desiree Martin

"Potrebujeme zmenu turistického modelu, aby tu zanechal bohatstvo, zmenu, aby si vážil to, čo táto krajina má, pretože je krásna," povedala 32-ročná Sara Lopezová v nedeľu agentúre Reuters na Gran Canarii.

Španielsko závislé od cestovného ruchu zažilo tento rok sériu protestov proti nadmernému cestovnému ruchu v Barcelone a ďalších obľúbených dovolenkových destináciách, ako sú Mallorca a Malaga.

Regionálna vláda Kanárskych ostrovov vypracovala návrh zákona, ktorý by mal byť schválený tento rok a ktorý sprísňuje pravidlá týkajúce sa krátkodobých prenájmov na základe sťažností miestnych obyvateľov, ktorí boli vyradení z trhu s bývaním.

 

Turizmus ovplyvňuje biodiverzitu

Medzi združeniami, ktoré stáli za posledným protestom, bolo aj združenie Ekológovia v akcii. Vyjadruje poľutovanie nad škodami, ktoré masový cestovný ruch spôsobil na citlivej biodiverzite Kanárskych ostrovov s chránenými oblasťami, endemickými druhmi a jedinečnými ekosystémami, ktoré sú výsledkom sopečného pôvodu.

Po veľkom proteste v apríli protestujúci dúfali, že parlament na ostrovoch prijme nové právne predpisy, napríklad zavedenie turistickej dane, ktorá sa už vyberá na španielskych Baleárskych ostrovoch, ktoré trpia podobnými problémami.

Podľa protestujúcich však nedošlo k žiadnym zásadným legislatívnym zmenám - ani k zavedeniu turistickej dane.

V Maspalomas na ostrove Gran Canarias jeden z protestujúcich, Eugenio Reyes, pre miestne médiá povedal, že "všetko zostáva po starom""Nebol nadviazaný žiadny oficiálny kontakt, ani nebolo vytvorené stredisko alebo priestor pre občiansku spoločnosť, aby si vypočula občanov, ktorí majú konkrétne návrhy," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Euronews, Reuters, Foto: Bluewin / AFP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies