Prečo by sme mali oslavovať Deň pôvodných odrôd jabĺk: Dôležitosť starých odrôd pre naše zdravie a dedičstvo + VIDEO

NETKY.SK • 21 Október 2024, 14:24 • 4 min
Prečo by sme mali oslavovať Deň pôvodných odrôd jabĺk: Dôležitosť starých odrôd pre naše zdravie a dedičstvo + VIDEO

21. október je Dňom pôvodných odrôd jabĺk, kedy si pripomíname význam starých druhov jabĺk pre našu kultúru, biodiverzitu a udržateľné poľnohospodárstvo. Zistite, prečo je ochrana týchto odrôd kľúčová pre budúcnosť našich sadov a pre zachovanie jedinečných chutí, ktoré prinášajú do našich jedál.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Deň pôvodných odrôd jabĺk, ktorý pripadá na 21. október, je príležitosťou osláviť jedinečné a tradičné druhy jabĺk, ktoré tvoria súčasť nášho prírodného a kultúrneho dedičstva. Tento deň upozorňuje na dôležitosť zachovania genetickej rozmanitosti a návratu k starým, často zabudnutým odrodám, ktoré kedysi zdobili sady po celom Slovensku.

Dnes sú tieto odrody často nahradené komerčnými druhmi, avšak ich zachovanie má zásadný význam pre biodiverzitu a udržateľné poľnohospodárstvo.

Význam pôvodných odrôd jabĺk

Pôvodné odrody jabĺk sú nielen vzácnym dedičstvom, ale aj kľúčovým prvkom biodiverzity. Ako uvádza Ústav genetiky a biotechnológie rastlín SAV, genetická rozmanitosť je zásadná pre odolnosť plodín voči chorobám a klimatickým zmenám.

Tradičné druhy jabĺk, ako napríklad Jadernička moravská či Kožovka, ktoré boli kedysi bežné v našich sadoch, dnes čelia vyhynutiu kvôli industrializácii poľnohospodárstva a zmenám v preferenciách spotrebiteľov.

Tieto odrody sú často menej náchylné na škodcov a choroby a vyžadujú menej chemických zásahov než moderné komerčné druhy.

Podľa Slow Food International – Ark of Taste Project, ktorý mapuje ohrozené potraviny a plodiny, staré odrody jabĺk majú nielen bohatú históriu, ale aj výnimočné chuťové vlastnosti. Často sú oveľa aromatickejšie a chutnejšie ako ich komerční nástupcovia.

Deň pôvodných odrôd jabĺk preto nie je len o návrate k tradíciám, ale aj o podpore udržateľnosti a kvality v našom stravovaní.

Zdroj: freepik.com

Historický kontext a tradícia pestovania jabĺk na Slovensku

Pestovanie jabĺk na Slovensku má hlboké korene. V minulosti boli pôvodné odrody jabĺk neoddeliteľnou súčasťou záhrad a ovocných sadov. Ako uvádza Slovenský zväz záhradkárov, pôvodné odrody sa pestovali nielen pre ich výživové vlastnosti, ale aj pre dlhú trvanlivosť a všestrannosť.

Jablká sa tradične využívali na výrobu muštov, cideru, sušeného ovocia a rôznych miestnych jedál. Mnohé z týchto odrôd boli špeciálne prispôsobené miestnym podmienkam, čo z nich robí dôležitý zdroj genetického materiálu pre budúce šľachtenie.

Podľa Národného programu ochrany genetických zdrojov pre výživu a poľnohospodárstvo je ochrana týchto pôvodných odrôd kľúčová nielen pre ochranu biodiverzity, ale aj pre rozvoj poľnohospodárstva v kontexte klimatických zmien.

Ochrana genetických zdrojov jabĺk, ktoré sú prispôsobené lokálnym podmienkam, nám môže pomôcť čeliť výzvam spojenými so zmenami klímy.

Zdroj: freepik.com

Výzvy a hrozby pre pôvodné odrody

Napriek svojej hodnote pôvodné odrody jabĺk čelia mnohým výzvam. Industrializácia poľnohospodárstva, globalizácia trhu a preferencia uniformných komerčných odrôd vedie k postupnému vymieraniu tradičných druhov. Moderné odrody sa pestujú najmä kvôli veľkosti, dlhej skladovateľnosti a estetickému vzhľadu, často však na úkor chuti a odolnosti.

Ochrana pôvodných odrôd si vyžaduje angažovanosť na mnohých úrovniach. Ako uvádza European Cooperative Programme for Plant Genetic Resources (ECPGR), ochrana týchto odrôd závisí od spolupráce farmárov, záhradníkov a štátnych inštitúcií, ktoré musia zabezpečiť, aby tieto odrody neboli vytlačené z trhu a mali podporu pre ďalší rozvoj.

Zároveň je dôležité, aby spotrebitelia mali prístup k informáciám o pôvodných odrodách a ich prínosoch.

Zdroj: freepik.com

Ako môžete pomôcť zachovať pôvodné odrody jabĺk?

Existuje niekoľko spôsobov, ako sa môžete zapojiť do ochrany pôvodných odrôd jabĺk:

  • Výsadba starých odrôd: Ak máte záhradu alebo sad, skúste vysadiť tradičné odrody jabĺk. Mnohé farmárske a záhradnícke organizácie ponúkajú sadenice pôvodných druhov.
  • Podpora lokálnych farmárov: Nakupujte jablká od miestnych pestovateľov, ktorí sa špecializujú na pôvodné odrody. Tým nielen podporíte miestne hospodárstvo, ale prispejete aj k ochrane týchto cenných plodín.
  • Vzdelávanie: Zúčastnite sa na vzdelávacích podujatiach o starých odrodách ovocia, ktoré často organizujú miestne záhradnícke spolky alebo projekty ako Slow Food International .
  • Ochrana biodiverzity: Zapojte sa do projektov na ochranu genetickej diverzity, ako napríklad národné programy ochrany genetických zdrojov ovocných drevín.

Zdroj: freepik.com

21. október, Deň pôvodných odrôd jabĺk, nám pripomína význam, ktorý tieto staré druhy ovocia majú pre našu kultúru, stravovanie a životné prostredie. Ich ochrana je kľúčová pre zachovanie bohatstva chutí a tradícií, ktoré formovali naše poľnohospodárstvo po stáročia.

Vďaka podpore pôvodných odrôd môžeme prispieť k udržateľnému poľnohospodárstvu a zachovať dôležité genetické zdroje pre budúce generácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Slow Food International, Slovenský zväz záhradkárov, ECPGR, Národný program ochrany genetických zdrojov pre výživu a poľnohospodárstvo, MPRV SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies