Tajné plány Izraela na odvetu voči Iránu: USA vyšetrujú vážny únik spravodajských informácií

NETKY.SK • 21 Október 2024, 17:45 • 2 min
Tajné plány Izraela na odvetu voči Iránu: USA vyšetrujú vážny únik spravodajských informácií

WASHINGTON - USA sa zaoberajú vážnym únikom prísne utajovaných spravodajských informácií o plánoch Izraela na vojenskú odvetu proti Iránu. Dokumenty, pripisované Geopriestorovej spravodajskej agentúre USA a Národnej bezpečnostnej agentúre, naznačujú, že Izrael sa pripravuje na vojenský úder po iránskom raketovom útoku z 1. októbra. Vyšetrovanie skúma, ako sa dokumenty dostali von a či došlo k úmyselnému úniku alebo hackerskému útoku.

slovakia

left justify in out

Podľa troch osôb oboznámených s touto záležitosťou USA vyšetrujú únik prísne utajovaných amerických spravodajských informácií o plánoch Izraela na odvetu voči Iránu. Jeden z nich potvrdil pravosť dokumentov. Únik informácií je "hlboko znepokojujúci", povedal americký predstaviteľ pre CNN.

V dokumentoch, ktoré sú pripisované Geopriestorovej spravodajskej agentúre USA a Národnej bezpečnostnej agentúre, sa uvádza, že Izrael stále presúva vojenské prostriedky na miesto, kde sa má uskutočniť vojenský úder v reakcii na útok balistickou strelou, ktorý Irán uskutočnil 1. októbra. Boli zdieľateľné v rámci "piatich očí", ktoré tvoria USA, Veľká Británia, Kanada, Nový Zéland a Austrália.

Vyšetrovanie tiež skúma, ako boli dokumenty získané - vrátane toho, či išlo o úmyselný únik zo strany člena americkej spravodajskej komunity, alebo boli získané iným spôsobom, napríklad hackerským útokom - a či boli ohrozené aj iné spravodajské informácie, uviedol jeden z predstaviteľov. V rámci tohto vyšetrovania sa úradníci snažia zistiť, kto mal prístup k dokumentom pred ich zverejnením, uviedol úradník. 

USA vyzvali Izrael, aby využil odstránenie vodcu Hamasu Jahja Sinwara a naliehal na prímerie v Gaze, a rovnako naliehavo varovali Izrael, aby ďalej nerozširoval vojenské operácie na severe Libanonu a neriskoval tak širšiu regionálnu vojnu. Izraelské vedenie však opakovane zdôraznilo, že nenechá iránsky raketový útok bez odpovede.

Pentagón vo svojom vyhlásení uviedol, že si je vedomý správ o týchto dokumentoch, ale nemá k nim ďalšie pripomienky.

V ďalšom dokumente sa uvádza, že jeho zdrojom je Národná bezpečnostná agentúra, a opisujú sa v ňom cvičenia izraelských vzdušných síl s raketami vzduch-zem, ktoré sa tiež považujú za prípravu na úder na Irán. CNN necituje priamo z dokumentov ani ich neukazuje.

Americký predstaviteľ uviedol, že vyšetrovanie skúma, kto mal prístup k údajnému dokumentu Pentagónu. Každý takýto únik by automaticky vyvolal vyšetrovanie FBI spolu s Pentagonom a americkými spravodajskými službami. FBI sa odmietla vyjadriť.

K úniku informácií došlo v mimoriadne citlivom momente v americko-izraelských vzťahoch a určite rozhnevá Izraelčanov, ktorí sa pripravujú na útok na Irán v reakcii na iránsky raketový útok z 1. októbra. Jeden z dokumentov tiež naznačuje niečo, čo Izrael vždy odmietal verejne potvrdiť: že krajina má jadrové zbrane. V dokumente sa uvádza, že USA nezaznamenali žiadne náznaky, že Izrael plánuje použiť jadrovú zbraň proti Iránu.

"Ak je pravda, že unikli izraelské taktické plány na odpoveď na útok Iránu 1. októbra, je to vážne porušenie," povedal Mick Mulroy, bývalý námestník ministra obrany pre Blízky východ a dôstojník CIA vo výslužbe. Mulroy dodal, že "budúca koordinácia medzi USA a Izraelom by mohla byť tiež spochybnená. Dôvera je kľúčovou zložkou vzťahov a v závislosti od toho, ako to uniklo, by sa mohla narušiť."

V minulom roku došlo k veľkému úniku informácií z amerických spravodajských služieb, ktorý narušil vzťahy USA so spojencami a partnermi vrátane Južnej Kórey a Ukrajiny po tom, ako 21-ročný príslušník Národnej leteckej gardy zverejnil prísne tajné informácie na sociálnej sieti Discord.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Euronews, CNN, Foto: Wall Street Journal
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies