Minister obrany USA Lloyd Austin na Ukrajine: Pokračovanie podpory v ťažkých časoch +VIDEO

NETKY.SK • 21 Október 2024, 16:26 • 2 min
Minister obrany USA Lloyd Austin na Ukrajine: Pokračovanie podpory v ťažkých časoch +VIDEO

Minister obrany Lloyd Austin v pondelok navštívil Ukrajinu, aby prejavil solidaritu s Kyjevom len dva týždne pred prezidentskými voľbami v USA, ktoré vyvolávajú neistotu v súvislosti s budúcou podporou Západu.

slovakia

left justify in out

Austinova cesta, jeho štvrtá a pravdepodobne posledná návšteva vo funkcii šéfa Pentagónu, bude zahŕňať podrobné rozhovory o úsilí USA pomôcť Kyjevu posilniť jeho obranu, keďže ruské sily získavajú územie na východnej Ukrajine. Neočakáva sa však, že by bola zahŕňaná nová dohoda na niektoré z najväčších požiadaviek ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ako napríklad zrušenie obmedzení Washingtonu na používanie zbraní dodávaných USA na zasahovanie cieľov ďaleko za hranicami Ukrajiny.

V čase, keď Bidenova administratíva končí, Austin signalizoval pokračovanie podpory USA. „Budeme naďalej podporovať Ukrajinu v jej úsilí brániť svoje suverénne územie,“ povedal Austin novinárom, ktorí s ním cestovali na Ukrajinu. „Sledovali sme, ako sa tento boj vyvíja v priebehu času. A zakaždým, keď sa vyvíjal, sme vyšli v ústrety potrebám (Ukrajiny), aby sme sa uistili, že sú na bojisku účinné.“

Keď Austin vystúpil z vlaku v Kyjeve po nočnej ceste z Poľska, ukrajinskí predstavitelia informovali o nových ruských útokoch na ukrajinské hlavné mesto, pričom už druhú noc po sebe niekoľko vĺn dronov poškodilo obytné budovy a zranilo najmenej jedného civilistu.

Austinova návšteva prichádza pred prezidentskými voľbami 5. novembra, v ktorých sa republikánsky kandidát, bývalý prezident Donald Trump, usiluje o znovuzvolenie v tesnom súboji s demokratickou kandidátkou, viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Trump signalizoval, že by sa viac ako Biden zdráhal pokračovať v podpore Ukrajiny, čo by mohlo Kyjev pripraviť o jeho najväčšieho vojenského a finančného podporovateľa. Austin takéto obavy bagatelizoval. „Počas posledných dvoch a pol roka som bol svedkom dvojstrannej podpory pre Ukrajinu a plne očakávam, že budeme pokračovať v dvojstrannej podpore zo strany Kongresu,“ povedal.

Tento štvorhviezdičkový generál vo výslužbe bol jedným z najvernejších zástancov Ukrajiny a vytvoril koalíciu desiatok krajín, ktoré Kyjevu dodali zbrane, ktoré mu pomohli zasadiť ťažké údery ruským silám. Zdá sa však, že ruský prezident Vladimir Putin je spokojný s tým, že investuje čoraz viac síl do nákladného postupu vo východoukrajinskom regióne Donbas, ktorý si Moskva nárokuje ako svoje vlastné územie. V posledných týždňoch Rusko obkľúčilo mestá v Doneckej oblasti a pomaly ich zužovalo, až kým ukrajinské jednotky neboli nútené ustúpiť.

„Je to veľmi tvrdý boj a je to ťažká drina,“ povedal Austin. Medzitým sa Kyjev snaží udržať svoju vojnu v centre pozornosti Západu, aj keď rozširujúce sa konflikty na Blízkom východe pútajú pozornosť medzinárodného spoločenstva. Zelenskyj sa naposledy stretol s Austinom minulý štvrtok v bruselskom sídle NATO, kde predstavil svoj „plán víťazstva“. Od kľúčových spojencov dostal prísľub pokračujúcej podpory, ale žiadnu podporu svojej výzvy na okamžité pozvanie do NATO.

 

Minister obrany USA Lloyd Austin
Minister obrany USA Lloyd Austin
Zdroj: X/Jason Jay Smart

Austin v piatok v Bruseli na otázku o víťaznom pláne odpovedal: „Nie je mojou úlohou verejne hodnotiť jeho plán.“ Kyjev možno bude musieť začať prijímať ťažké rozhodnutia o tom, ako nasadiť svoje rozťahané bojové sily, vrátane toho, či si udrží územie, ktoré získal v ruskej Kurskej oblasti počas prekvapivej ofenzívy v lete tohto roku, tvrdia experti. Kurská ofenzíva zaskočila Austina a americkú vládu. Kyjev dúfal, že sa mu podarí vyrvať Rusku iniciatívu na bojisku, a to aj tým, že odkloní sily Moskvy z východného frontu.

Putin sa však naďalej sústredil na obsadenie kľúčového mesta Pokrovsk na východe Ukrajiny, ktoré je dôležitým logistickým uzlom pre vojnové úsilie Kyjeva. Aj napriek vojenskej podpore USA v hodnote miliárd dolárov vrátane poskytnutia stíhačiek F-16, tankov Abrams a ďalších prostriedkov čaká Ukrajinu ťažký boj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: Reuters, NBC, Foto: X/MarcelN66
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies