Slovensko a Rakúsko oslavujú 20 rokov v EÚ: Prezident Pellegrini vyzdvihol priateľstvo a spoluprácu

NETKY.SK • 22 Október 2024, 08:32 • 2 min
Slovensko a Rakúsko oslavujú 20 rokov v EÚ: Prezident Pellegrini vyzdvihol priateľstvo a spoluprácu

VIEDEŇ - Prezident SR Peter Pellegrini sa zúčastnil na slávnostnom galakoncerte vo Viedni pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ. Vo svojom prejave vyzdvihol výnimočné vzťahy s Rakúskom, spoločné európske hodnoty a význam spolupráce v čase globálnych výziev. Na podujatí vystúpili aj slovenskí umelci.

slovakia

left justify in out

Prezident Slovenskej republiky, Peter Pellegrini, sa v pondelok zúčastnil na slávnostnom koncerte vo Viedni, ktorý sa konal pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie.

Tento významný kultúrny večer, organizovaný v Dóme svätého Štefana, mal okrem oslavy vstupu Slovenska do EÚ aj širší rozmer pripomienky priateľstva a spolupráce medzi Slovenskom a Rakúskom. Záštitu nad podujatím prevzal spoločne s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom.

Vo svojom úvodnom prejave prezident Pellegrini zdôraznil dobré vzťahy medzi Slovenskom a Rakúskom, ktoré podľa neho slúžia ako vzor európskej spolupráce a vzájomnej blízkosti. Pripomenul spoločnú minulosť, historické i kultúrne väzby a osobnosti, ktoré spájajú tieto dve krajiny.

"Slovensko a Rakúsko sa stali ukážkovým príkladom spolupráce, ktorú prináša Európska únia," uviedol Pellegrini, pričom poukázal na hodnoty slobody, demokracie a právneho štátu, ktoré zdieľajú obidve krajiny.

Slovenský prezident taktiež zdôraznil, že Slovensko vníma Rakúsko nielen ako suseda a ekonomického partnera, ale aj ako priateľa. "Spoločná zodpovednosť za budúcnosť európskeho spoločenstva nás motivuje hľadať lepšie podmienky pre rozvoj našich národov," dodal.

Pellegrini zároveň pripomenul, že európsky projekt je postavený na hodnotách mieru, spolupráce a vzájomnej úcty, čo je podľa neho kľúčová odpoveď na súčasné globálne výzvy.

Galakoncertu sa zúčastnili významní slovenskí umelci, ktorí svojim vystúpením prispeli k dôstojnej oslave tohto jubilea. Medzi nimi vystúpili Komorný orchester Slovenskej filharmónie pod vedením dirigenta Petra Valentoviča, Bratislavský chlapčenský zbor, ako aj sólisti Adriana Kučerová (soprán) a Pavol Bršlík (tenor).

Koncert bol organizovaný Slovenským inštitútom vo Viedni a slovenským veľvyslanectvom v Rakúsku, pričom sa stal silným symbolom nielen kultúrnej spolupráce, ale aj vzájomných priateľských vzťahov medzi oboma krajinami.

Tento významný moment osvetľuje, ako členstvo Slovenska v Európskej únii prispieva k prehĺbeniu spolupráce a posilňovaniu spoločných hodnôt medzi krajinami regiónu, čo je obzvlášť dôležité v súčasnom medzinárodnom prostredí plnom výziev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Kancelária prezidenta SR, Foto: FB/Peter Pellegrini
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies