Smrť veliteľa Hamasu Jahju Sinvara: Búrka, ktorá má viesť k zničeniu Izraela, tvrdí nový vodca + VIDEO

NETKY.SK • 22 Október 2024, 09:05 • 2 min
Smrť veliteľa Hamasu Jahju Sinvara: Búrka, ktorá má viesť k zničeniu Izraela, tvrdí nový vodca + VIDEO

Smrť veliteľa Hamasu Jahju Sinwara, ktorého zabili izraelské sily v Gaze, vyvolala nové napätie medzi Izraelom a Palestínčanmi. Úradujúci vodca Hamasu, Khaled Mashal, na smútočnom obrade v Istanbule uviedol, že Sinvarova odvaha spôsobila „búrku“ proti Izraelu, ktorá povedie k jeho zničeniu. Izraelský premiér Netanjahu medzitým prisľúbil pokračovať v ofenzíve v Gaze napriek medzinárodným výzvam na prímerie.

slovakia

left justify in out

Jahja Sinwar, ktorého minulý týždeň zabili izraelské sily v Gaze, "vyvolal búrku" proti Izraelu, ktorá nakoniec "povedie k jeho zničeniu", povedal úradujúci vodca Hamasu.

Khaled Mashal v pondelok na smútočnom obrade v Istanbule prostredníctvom videolinky vzdal hold svojmu bývalému kolegovi a dodal, že Izrael sa "snažil Sinwarovi uštedriť bezútešný osud, ale Boh mu daroval odkaz dôstojnosti; žil s neochvejnou odvahou a zomrel so cťou".

"Sinwar vyvolal búrku proti sionistickému režimu a spôsobil mu veľké zemetrasenie, ktoré povedie k jeho zničeniu," dodal.

Povedal tiež, že Palestínsky odboj bude naďalej vystupovať proti izraelským zverstvám a prijme akýkoľvek prístup, ktorý podporí práva palestínskeho ľudu a ukončí agresiu.

Hnutie islamského odporu Hamas v piatok oznámilo mučenícku smrť šéfa svojho politického byra a veliteľa operácie Al-Aksá Potopa Jahju Sinvara.

Hamas vo svojom vyhlásení vzdal Sinvarovi hold a označil ho za jedného z najčestnejších a najodvážnejších mužov, ktorí zasvätili svoj život palestínskej veci a obetovali svoju dušu za oslobodenie Palestíny. "Veril v Boha a Boh bol k nemu pravdivý a vybral si ho za mučeníka spolu s jeho bratmi, ktorí ho predišli," uvádza sa vo vyhlásení Hamasu.

Izraelská pitva Sinwara dospela k záveru, že zomrel na následky strelného poranenia hlavy, čo je v rozpore s pôvodnou verziou Izraelských obranných síl (IDF), podľa ktorej ho zabil tankový granát vystrelený do zničenej budovy, kde sa naposledy postavil.
Izraelská pitva Sinwara dospela k záveru, že zomrel na následky strelného poranenia hlavy, čo je v rozpore s pôvodnou verziou Izraelských obranných síl (IDF), podľa ktorej ho zabil tankový granát vystrelený do zničenej budovy, kde sa naposledy postavil.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tiež prisľúbil, že bude pokračovať v ofenzíve v Gaze a povedal, že vojna "sa ešte neskončila", a to napriek čoraz častejším výzvam na prímerie zo strany medzinárodných spojencov vrátane USA a rodín rukojemníkov, ktorí zostávajú v Gaze. Podľa izraelských úradov je tam stále v zajatí 101 rukojemníkov, z ktorých viac ako 60 je stále nažive.

 

Odpor zostáva odolný

Vysoký predstaviteľ Hamasu Usáma Hamdán uviedol, že Sinwarova mučenícka smrť nezoslabila odboj, čoho dôkazom je nedávna operácia brigád al-Kassám, vojenského krídla Hamasu, proti izraelským silám v meste Džabália na severe Gazy.

Bojovníci odboja vykonali prepad, pri ktorom zahynul plukovník veliaci 401. obrnenej brigáde izraelskej armády a vážne zranenia utrpeli zástupca veliteľa a dôstojník 52. práporu brigády.

Hamdan ocenil Sinwara za jeho odhodlanie zastaviť agresiu proti Gaze a zároveň neochvejne presadzovať práva jej obyvateľov. "Hrdinská osobnosť vodcu Sinwara ho nútila vzdorovať okupácii z frontovej línie," povedal.

Hamdan tiež ubezpečil, že "náš odbojný ľud v severnej Gaze bude [naďalej] prekazovať plány nových nacistických generálov z okupačných vodcov".

Mal na mysli týždeň trvajúcu kampaň okupácie proti severným regiónom, ktorá bola zorganizovaná s cieľom zintenzívniť obliehanie, odrezať humanitárnu pomoc pre státisíce Palestínčanov a označiť tých, ktorí zostávajú, za bojovníkov, čo umožňuje zamerať sa na nich a zlikvidovať ich po označení týchto oblastí za "uzavretú vojenskú zónu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Euronews, Al Mayadeen English, Foto: AP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies