Minister zdravotníctva Šaško ponúka lekárom zvýšenie platov o 164 eur mesačne, apeluje na kompromis + VIDEO

NETKY.SK • 22 Október 2024, 10:08 • 2 min
Minister zdravotníctva Šaško ponúka lekárom zvýšenie platov o 164 eur mesačne, apeluje na kompromis + VIDEO

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Kamil Šaško navrhol lekárom dodatočných 100 miliónov eur na rýchlejší rast platov, s priemerným zvýšením o 164 eur mesačne. Vyzval lekárov, aby zvážili kompromis a mysleli na pacientov, pričom zdôraznil, že nárast o 6,4 % je nadštandardný v porovnaní s inými sektormi.

slovakia

left justify in out

Minister zdravotníctva Kamil Šaško sa v pondelok prihovoril lekárkam a lekárom prostredníctvom videa, kde zdôraznil, že konsolidácia verejných financií je nevyhnutná a zasiahne všetky sektory vrátane zdravotníctva.

Vláda podľa neho musela pristúpiť k ozdravným opatreniam, no zároveň uistil zdravotníkov, že si veľmi váži ich prácu. Šaško, ktorý pochádza z lekárskej rodiny, priznal, že rozumie požiadavkám lekárov na zvyšovanie platov, no vyzval ich na porozumenie a prijatie kompromisov.

Minister zdravotníkom predstavil ponuku dodatočných 100 miliónov eur, ktoré by mali zabezpečiť rýchlejší rast platov, než by bolo možné bez konsolidácie. Uviedol, že aj napriek ozdravným opatreniam budú platy rásť o 6,4 % ročne, čo je podľa neho vysoko nadštandardné v porovnaní s inými sektormi.

"V priemere to znamená zvýšenie platu o 164 eur mesačne," dodal minister s tým, že rozdiel oproti požiadavkám odborárov predstavuje 62 eur mesačne v čistom vyjadrení.

Šaško tiež apeloval na lekárov, aby zvážili, či je tento rozdiel dostatočným dôvodom na destabilizáciu zdravotníctva. Verí, že suma 62 eur nie je dostatočný dôvod na ohrozenie pacientov, ktorí si nezaslúžia trpieť pre spory. Minister zároveň pripomenul, že po dvoch rokoch sa rast platov vráti na úroveň spred konsolidácie a bude garantovaný zákonom.

Nárast platov sa bude týkať všetkých lekárov v ústavnej zdravotnej starostlivosti, pričom podiel zo 100 miliónov eur pre ambulantných lekárov bude špecifikovaný v programovej vyhláške.

Šaško vyzval lekárov na prijatie tohto kompromisu a ubezpečil ich, že ako minister zdravotníctva stojí na ich strane. Zároveň prisľúbil, že čoskoro predstaví systémové kroky na zlepšenie zdravotníctva.

Na záver svojho prejavu Šaško vyzval lekárov, aby mysleli nielen na svoje požiadavky, ale aj na pacientov, ktorí by nemali byť obeťami prebiehajúcich sporov, a vyjadril nádej, že zdravotníci jeho ponuku zvážia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Kamil Šaško, Foto: FB/Kamil Šaško
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies