Trumpov spolukandidát na viceprezidenta J. D. Vance obviňuje Harrisovú, že má „protikresťanský postoj“ + VIDEO

NETKY.SK • 22 Október 2024, 11:12 • 4 min
Trumpov spolukandidát na viceprezidenta J. D. Vance obviňuje Harrisovú, že má „protikresťanský postoj“ + VIDEO

Dva týždne pred voľbami sa v Spojených štátoch vyostruje boj o kresťanského voliča.

slovakia

left justify in out

O prezidentských voľbách, ktoré čakajú Ameriku už 5. novembra sa hovorí ako o „super-dôležitých“, najtesnejších v histórii, tých, ktoré rozhodnú o ďalšom smerovaní v celom svete.

Posledné prieskumy naznačujú len nepatrné rozdiely prieskumy medzi Trumpom a Harrisovou, a tak sa do poslednej minúty bojuje doslova o každý hlas. V posledných dňoch sa veľa hovorí najmä o hlasoch medzi veriacimi voličmi, ktorí môžu významne prehovoriť do konečného výsledku.

AKO BUDÚ VOLIŤ VERIACI?

Podľa nedávnej štúdie arizonskej univerzity sa totiž veľká väčšina Američanov, hlásiacich sa ku kresťanskej viere nechystá voliť. Ako dôvody uviedli tie, že nedôverujú ani jednému kandidátovi, že ani jeden nereprezentuje kresťanské hodnoty, že voľby budú aj tak zmanipulované, alebo že sa o politiku vôbec nezaujímajú.

V súvislosti s týmto prieskumom, šancou pre obe strany získať na poslednú chvíľu ešte veľkú masu voličov a strhnúť tak víťazstvo na svoju stranu médiá v posledných dňoch plnia správy o kontroverznej udalosti z minulého týždňa.

Na mítingu Kamaly Harrisovej vo Wisconsine, kde prezidentská kandidátka práve hovorila o problematike potratov, dvaja študenti tamojšej univerzity z davu vykríkli: „Kristus je kráľ!“ a „Ježiš je Pán!“ Na to Harrisová dvom pro-life mladíkom odvetila: „Chlapci, tak to ste na nesprávnom zhromaždení. Myslím, že ste chceli ísť na to menšie na opačnom konci ulice.“

"CHLAPCI, TU STE NA ZLOM MIESTE"

Video sa stalo okamžite virálnym a mnohí ľudia po ňom vyzývajú na sociálnych sieťach veriacich, aby si dobre rozmysleli, či a koho pôjdu voliť. „Kresťania, u Harrisovej ste na nesprávnom mieste,“ stalo sa heslom posledných dní po tejto udalosti.  „Je nevyhnutné, aby mladí Američania a prvovoliči, ako som ja, pochopili, že toto je to, čo dostanete v prípade prezidentovania Kamaly Harrisovej,“ povedal Grant Beth, jeden z dvoch mladíkov, ktorí sa dostali do slovnej roztržky s Harrisovou. „Dostanete prezidentku, ktorá odcudzí viac ako 50 % obyvateľov USA, ktorí sú kresťami,“ dodal a upozornil, že ak zvíťazí Harrisová, môže to v spoločnosti spôsobiť napätie voči kresťanskej komunite.

„Kresťanstvo je najnenávidenejším a najprenasledovanejším náboženstvom na svete. Zažil som to na vlastnej koži, keď sa mojej viere vysmiala a urazila ju viceprezidentka Spojených štátov. Dúfam, že ako kresťania neohrozíme svoju morálku, aby sme hlasovali za ženu, ktorej na našej viere nezáleží,“ dodal ďalší z mladíkov, ktorí spôsobili pred voľbami na sociálnych sieťach rozruch, Luke Polaske.

No kauza a s ňou boj o kresťanského voliča sa týmto neskončila. Senátor Ohia a republikánsky kandidát na viceprezidenta J.D. Vance v nedeľu na zhromaždení vo Wisconsine na rovnaký pokrik z publika „Ježiš je kráľ!“ zareagoval slovami: „Presne tak, Ježiš je kráľ.“ Pri tej príležitosti Harrisovej rétoriku označil za „protikresťanskú“ a naznačil, že odráža širší problém v modernej politike.

„Hovorím to ako kresťan, ako človek, ktorý bol prvýkrát pokrstený len pred niekoľkými rokmi. Na protikresťanskej rétorike Kamaly Harrisovej a jej protikresťanskom prístupe k verejnej politike je niečo naozaj bizarné.“

Na udalosť reagoval už aj kandidát na prezidenta Donald Trump, ktorý na svojom zhromaždení v Severnej Karolíne v pondelok povedal: „Ona to tak naozaj myslela. Je veľmi deštrukčná voči viere a kresťanstvu. Je tou najhoršou nočnou morou pre veriacich, horšou ako Biden. Zatiaľčo ona jasne ukázala, že ľudia, čo milujú Ježiša nepatria na jej stretnutia, my milujeme a vítame všetkých kresťanov.“

Kto napokon získa hlasy mnohých nerozhodnutých veriacich voličov?
Kto napokon získa hlasy mnohých nerozhodnutých veriacich voličov?
Zdroj: politicaltheology.com

Po incidente Kamala Harrisová v nedeľu navštívila bohoslužbu cirkevného zboru v Georgii. No mnohí ju obviňujú z toho, že tým len chcela „vyžehliť“ kauzu z Wisconsinu a napraviť si tak na poslednú chvíľu povesť u veriacich voličov. Navyše, kresťania upozorňujú, že pastor Jamal Bryant, v ktorého zbore sa Harrisová objavila podporuje legálne potraty a homosexualitu.

Bol o kresťanského voliča tak v Amerike pred voľbami dramaticky vrcholí. Obe strany vedia, že v hre sú milióny hlasov, ktoré môžu napokon rozhodnúť.
V Spojených štátoch sa podľa prieskumov z marca tohto roku ku kresťanstvu oficiálne hlásia až dve tretiny obyvateľov. V roku 2020 61% z veriacich uprednostnilo Trumpa pred Bidenom. Kam sa ich hlasy naklonia tentoraz?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: foxnews.com, Foto: FB Kamala Harris
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies