Qualcomm predstavuje nový čip Snapdragon 8 Elite: Vyšší výkon a AI technológie z notebookov prichádzajú do smartfónov + VIDEO

NETKY.SK • 22 Október 2024, 10:15 • 2 min
Qualcomm predstavuje nový čip Snapdragon 8 Elite: Vyšší výkon a AI technológie z notebookov prichádzajú do smartfónov + VIDEO

Spoločnosť Qualcomm uviedla na trh nový čip Snapdragon 8 Elite, ktorý sľubuje vyšší výkon pre mobilné zariadenia vďaka technológii vyvinutej pre notebooky. Tento čip, vybavený novým procesorom Oryon a vylepšenými funkciami umelej inteligencie, podporuje multimodálne asistentov a umožňuje pokročilé úpravy videí priamo v zariadení. Qualcomm očakáva, že nový čip využijú poprední výrobcovia ako Samsung, Asustek a Xiaomi.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Qualcomm v pondelok uviedla, že do čipov pre mobilné telefóny zavádza technológiu, ktorú najprv vyvinula pre svoje čipy pre notebooky, s cieľom zvýšiť ich výkon pre úlohy generatívnej umelej inteligencie.

Spoločnosť so sídlom v San Diegu je najväčším svetovým predajcom čipov pre mobilné telefóny. V snahe rozšíriť svoje podnikanie si spoločnosť v roku 2021 najala skupinu bývalých inžinierov spoločnosti Apple, aby jej pomohli navrhnúť čipy pre notebooky, ktoré sa začali predávať tento rok a pomáhajú využívať funkcie umelej inteligencie v systéme Windows spoločnosti Microsoft.

Len niekoľko rokov po zmene konvencií v pomenovaní mobilných čipových súprav to spoločnosť Qualcomm urobila znova. Snapdragon 8 Elite je najnovší špičkový SoC pre smartfóny a rovnako ako čipy pre notebooky, od ktorých si požičal názov "Elite", je vybavený novým procesorom Oryon. Spoločnosť tvrdí, že tento posun umožňuje vyšší výkon a - aby sme nezabudli na AI - ponúka v zariadení podporu multimodálnej inteligencie.

Procesor Oryon v modeli 8 Elite nebol prevzatý priamo z čipov pre notebooky; spoločnosť Qualcomm ho označuje za čipovú súpravu druhej generácie. Nahrádza procesory Kryo, ktoré Qualcomm používal v predchádzajúcich mobilných čipových súpravách, a pozostáva z dvoch hlavných jadier so šiestimi výkonnými jadrami. Je tu modemovo-frekvenčný čip X80 5G a grafický procesor Adreno s novou plátkovou architektúrou, pričom každému plátku je pridelená vyhradená pamäť.

A ak by ste náhodou zabudli, že rok 2024 je rokom umelej inteligencie v telefónoch, model 8 Elite sa dodáva aj s vylepšenými NPU. Vylepšený NPU Hexagon podporuje multimodálnych asistentov AI v zariadení, ktorí zvládajú textový vstup aj vizuálne zobrazenie. K dispozícii je aj podpora nástroja na vymazávanie objektov z videoklipov poháňaného umelou inteligenciou priamo v zariadení, ktorý odstraňuje rušivé prvky z videoklipov, čo znie trochu divoko a ťažko presvedčivo. To, aký účinný by tento nástroj mohol byť, sa dozvieme, až keď ho niektorý výrobca OEM vloží do niektorého zo svojich telefónov, ale ja tipujem, že ho Samsung uvedie ako funkciu v telefóne Galaxy S25.

"Umelá inteligencia je jednou z tých, kde si myslím, že Google postupuje rýchlo, ale my máme vlastnú technológiu, ktorú môžeme ponúknuť koncovému vývojárovi," povedal agentúre Reuters Chris Patrick, senior viceprezident a generálny riaditeľ spoločnosti Qualcomm pre mobilné telefóny.

Spoločnosť Qualcomm uviedla, že nový čip budú používať okrem iných aj spoločnosti Samsung Electronic, Asustek Computer a Xiaomi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, The Verge, Foto: CNBC
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies