Najmenej 33 Palestínčanov zahynulo pri izraelských útokoch v severnej časti Gazy + VIDEO

NETKY.SK • 22 Október 2024, 11:06 • 2 min
Najmenej 33 Palestínčanov zahynulo pri izraelských útokoch v severnej časti Gazy + VIDEO

GAZA - Podľa palestínskych zdrojov zahynulo v pondelok pri izraelských útokoch na severe pásma Gazy najmenej 33 Palestínčanov.

slovakia

left justify in out

Miestne zdroje a očití svedkovia pre agentúru Xinhua uviedli, že izraelská armáda sa zamerala na školu, ktorá poskytuje útočisko vysídleným osobám v utečeneckom tábore Džabalia.

Svedkovia uviedli, že armáda nariadila vysídleným osobám v škole, aby sa zhromaždili na evakuáciu, a potom na školu zaútočila niekoľkými delostreleckými granátmi. Pri útoku zahynulo sedem ľudí vrátane žien a detí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

V inom úkryte v tábore lekárske tímy našli telá desiatich obetí izraelského delostreleckého útoku.

Okrem toho pri izraelskom útoku, ktorého terčom boli ľudia plniaci vodu v oblasti Džabalia, zahynulo šesť Palestínčanov, väčšinou detí, a niekoľko ďalších bolo podľa zdravotníkov zranených.

V Bejt Hanúne zahynuli traja Palestínčania pri izraelskom útoku na školu, v ktorej boli ubytovaní vysídlenci, a sedem ďalších vrátane detí zahynulo podľa agentúry civilnej obrany pri izraelskom útoku na dom v oblasti Zarqa severne od mesta Gaza.

Dievča zranené pri izraelskom útoku je prevezené do arabskej nemocnice Al-Ahli vo štvrti Sheikh Radwan severne od mesta Gaza 21. októbra 2024.
Dievča zranené pri izraelskom útoku je prevezené do arabskej nemocnice Al-Ahli vo štvrti Sheikh Radwan severne od mesta Gaza 21. októbra 2024.
Zdroj: Xinhua / Mahmoud Zaki

Agentúra uviedla, že izraelská armáda naďalej oblieha desaťtisíce Palestínčanov v ich domovoch v severnej oblasti a už 17 dní im bráni v prístupe k potravinám a vode.

Hovorca izraelskej armády Avichay Adraee vo svojom vyhlásení uviedol, že evakuácia obyvateľov z Džabalie prebieha uprostred intenzívnych bojov v oblasti. Adraee na sociálnej sieti X uviedol, že v súčasnosti prebieha spoločná operácia armády, bezpečnostnej služby Šin Bet a 162. divízie proti militantom v oblasti Džabalia.

Dodal, že počas operácií armáda umožňuje civilistom bezpečne sa evakuovať z oblasti organizovanými cestami, pričom uviedol, že od dnešného rána odišli stovky obyvateľov.

Podľa Adraeeho 162. divízia v uplynulých 24 hodinách pokračovala v aktivitách v Džabalíji, pričom zabila desiatky militantov a objavila množstvo zbraní.

Izraelská armáda vedie od začiatku októbra pozemnú operáciu v tábore Džabalia, jednom z najväčších palestínskych utečeneckých táborov v pásme Gazy, a tvrdí, že cieľom operácie je zabrániť bojovníkom Hamasu v reorganizácii na ďalšie útoky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Mahmoud Zaki
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies