Elon Musk tvrdí, že na Marse môže žiť milión ľudí: SpaceX dosiahla prelomový úspech pri návrate nosiča rakety Starship + VIDEO

NETKY.SK • 22 Október 2024, 14:38 • 2 min
Elon Musk tvrdí, že na Marse môže žiť milión ľudí: SpaceX dosiahla prelomový úspech pri návrate nosiča rakety Starship + VIDEO

Elon Musk oznámil, že vďaka úspechu spoločnosti SpaceX pri zachytení obrovského nosiča rakety Starship je obývanie Marsu reálnejšie než kedykoľvek predtým. Musk verí, že zlepšenie raketovej technológie umožní dopraviť na červenú planétu milión ľudí, čo je kľúčovým krokom k zabezpečeniu dlhodobého prežitia ľudstva. Tento prelomový úspech posúva jeho víziu o medziplanetárnom živote bližšie k realite.

slovakia

left justify in out

Po významnom víťazstve tímu SpaceX v snahe o cenovo dostupné medziplanetárne cestovanie Elon Musk vyslovil odvážne tvrdenie o možnosti obývania Marsu. Musk tvrdí, že na Marse bude môcť žiť milión ľudí vďaka nedávnemu úspechu spoločnosti SpaceX, ktorá prvýkrát zachytila obrovský nosič z rakety Starship.

Jeden z Muskových najdrahších cieľov je osídlenie Marsu ľuďmi, ktorých na červenú planétu pravdepodobne dopraví Muskova raketová spoločnosť SpaceX. Musk túto myšlienku vysiela do éteru už roky, dokonca desať rokov alebo viac. Jeho mantrou, ako napísal na Twitteri ešte pred niekoľkými týždňami, je, že "stať sa multiplanetárnym je rozhodujúce pre zabezpečenie dlhodobého prežitia ľudstva a všetkého života, ako ho poznáme".

Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla vo svojom príspevku na X ďalej vysvetľuje: "Dostať náklady na tonu na povrch Marsu na takú nízku úroveň, aby ľudstvo malo zdroje na viacplanétový život, si vyžaduje približne 1000-násobné zlepšenie technológie rakiet a kozmických lodí."

"Posledné americké misie na Mars mali náklady na tonu užitočného nákladu na povrchu Marsu približne 1 miliardu dolárov. Navyše sa časom stali drahšími, nie lacnejšími!" dodal.

Musk uviedol, že na vybudovanie mesta na Marse, ktoré by mohlo rásť samo od seba, je pravdepodobne potrebných najmenej milión ton zariadení, čo by si vyžiadalo viac ako 1000 biliónov dolárov, čo je zjavne nemožné číslo, keďže HDP USA je len 29 biliónov dolárov.

"Ak by sa však raketová technológia zlepšila 1000-krát, potom by náklady na dosiahnutie udržateľnej multiplanetárnej kapacity klesli na ~1T USD, čo by sa dalo rozložiť na 40 alebo viac rokov, takže Starship je navrhnutá tak, aby dosiahla >1000-násobné zlepšenie oproti existujúcim systémom, a najmä po zachytení urýchľovača a presnom pristátí lode v oceáne som teraz presvedčený, že to môže fungovať," napísal Musk.

Všetky ostatné výzvy sú ťažšie a mnohé z nich nie sú v tejto fáze riešiteľné ľudským dôvtipom. Sú finančné, biologické a psychologické - a tiež technické, keď otázka nestojí tak, ako sa dostať na Mars, ale ako môžu ľudia fungovať a prežiť, keď tam už budeme, a už vôbec nie ako si tam vytvoriť trvalú prítomnosť.

Pri nedávnom štarte spoločnosti SpaceX sa "superťažká nosná raketa" úspešne vrátila na Zem, čo predstavuje významný míľnik v histórii vesmírnej techniky. Tento booster, ktorý poháňal 3 000-tonovú raketu zo štartovacej rampy, bol vybavený tryskami, ktoré uľahčili jeho bezpečný návrat do štartovacieho zariadenia, kde ho vyzdvihli obrovské mechanické prsty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Business Today, Los Angeles Times, Foto: Damascus Dropbear / Spacehabs.com / Bryan Versteeg
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies