AKTUALIZOVANÉ Fico, Vučić a Orbán v Komárne: Spoločná ochrana hraníc EÚ je kľúčom proti nelegálnej migrácii +VIDEO

NETKY.SK • 22 Október 2024, 15:12 • 5 min
AKTUALIZOVANÉ  Fico, Vučić a Orbán v Komárne: Spoločná ochrana hraníc EÚ je kľúčom proti nelegálnej migrácii +VIDEO

KOMÁRNO - Lídri Slovenska, Srbska a Maďarska sa stretli v Komárne, aby diskutovali o nelegálnej migrácii a ochrane vonkajších hraníc Európskej únie. Premiér Robert Fico zdôraznil, že riešením nie sú kvóty na prerozdelenie migrantov, ale efektívna spolupráca medzi krajinami.

slovakia

left justify in out

V utorok sa v Komárne stretli predseda vlády SR Robert Fico, prezident Srbska Aleksandar Vučić a predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, aby spoločne diskutovali o problémoch nelegálnej migrácie. Rokovanie sa zameralo na ochranu vonkajších hraníc Európskej únie (EÚ) a posilnenie spolupráce medzi krajinami, ktoré čelia tomuto vážnemu problému.

Slovenský premiér Robert Fico zdôraznil, že Európska únia nepotrebuje redistribúciu migrantov ani povinné kvóty, ale opatrenia, ktoré by zabezpečili ochranu vonkajších hraníc Únie.

"Mali sme pravdu, keď sme na začiatku veľkej migračnej krízy jasne hovorili, že základom boja proti nelegálnej migrácii je ochrana vonkajších hraníc EÚ," uviedol Fico. Ocenil spoluprácu krajín, ktoré sú ochotné aktívne sa podieľať na ochrane hraníc a zdôraznil, že tieto opatrenia sú efektívnejšie ako pokusy o presun migrantov medzi krajinami.

Premiér Fico tiež poďakoval srbskému prezidentovi Vučićovi za jeho prínos k riešeniu problémov s migráciou a vyslovil podporu pre čo najrýchlejší vstup Srbska do Európskej únie. "Neviem si predstaviť, že by niektorá krajina predbehla Srbsko pri vstupe do Únie," podotkol Fico, čím vyzdvihol dôležitosť Srbska ako partnera v zápase proti nelegálnej migrácii.

Lídri počas stretnutia opakovane zdôraznili potrebu regionálnej spolupráce pri riešení otázok migrácie. Orbán navrhol pokračovať v podobných rokovaniach, pričom všetci účastníci zdôraznili, že migrácia je iba jednou z mnohých dôležitých tém, ktoré riešia. Vývoj vojny na Ukrajine bol ďalším kľúčovým bodom diskusií.

Spoločne lídri uznali, že nelegálna migrácia do Európy predstavuje závažný problém, ktorý je podporovaný geopolitickou nestabilitou a rastúcimi sociálnymi nerovnosťami v bezprostrednom okolí Európy.

Situácia je obzvlášť náročná pre krajiny na Západobalkánskej migračnej trase, ktoré nesú neúmernú časť záťaže spojenú s bojom proti nelegálnej migrácii a obchodovaniu s ľuďmi.

Lídri súhlasili, že suverénne rozhodnutia o tom, kto prekročí ich hranice, musia byť v rukách vlád a nie organizovaných zločineckých skupín. Zároveň vyzdvihli potrebu koordinovaného prístupu k migrácii na medzivládnej úrovni.

Zdôraznili tiež, že Schengenský priestor, ktorý umožňuje voľný pohyb bez hraničných kontrol, musí byť sprevádzaný regionálnymi opatreniami na zmiernenie tlaku na vonkajšie hranice. Táto spolupráca by mala zahŕňať mechanizmy na podporu návratov a riadenie hraníc.

Lídri kritizovali nedávne európske riešenia ako neefektívne a navrhli ich doplnenie o posilnenú regionálnu spoluprácu. Uviedli, že v posledných mesiacoch došlo k výraznému zlepšeniu situácie na Západobalkánskej migračnej trase vďaka opatreniam, ktoré prijali ich vlády.

Na záver rokovania všetci účastníci potvrdili podporu pre rozšírenie EÚ, čo považujú za strategickú investíciu do regiónu. Srbsko ako kandidátska krajina podľa nich potrebuje aktívnejšiu angažovanosť EÚ v oblasti migrácie a širšej spolupráce.

Zástupcovia Slovenska, Maďarska a Srbska sa dohodli na ďalšom prehlbovaní trilaterálnej spolupráce v boji proti nelegálnej migrácii a na posilnení vzájomnej koordinácie pomocou technických, personálnych a materiálnych opatrení.

Medzinárodná spolupráca v tejto oblasti bude podľa nich kľúčová pre zvládnutie migračných tlakov, ktorým Európa a Balkán čelia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies