Americký šéf diplomacie Blinken prichádza do Izraela: Snaha o prímerie v Gaze pod tlakom útokov Hizballáhu + VIDEO

NETKY.SK • 22 Október 2024, 15:43 • 2 min
Americký šéf diplomacie Blinken prichádza do Izraela: Snaha o prímerie v Gaze pod tlakom útokov Hizballáhu + VIDEO

TEL AVIV - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v utorok vyberá do Izraela, kde sa snaží obnoviť rozhovory o prímerí v Gaze a prediskutovať budúcnosť regiónu po smrti vodcu Hamasu. Jeho návšteva prichádza v čase, keď sa izraelská armáda intenzívne zameriava na operácie proti militantným skupinám, pričom Hizballáh nedávno vystrelil rakety na Tel Aviv, čo vyvolalo obavy z eskalácie konfliktu.

slovakia

left justify in out

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pricestuje v utorok do Izraela, kde je prvou zastávkou širšieho blízkovýchodného turné zameraného na oživenie rozhovorov o prímerí v Gaze a diskusiu o budúcnosti enklávy po smrti vodcu Hamasu Jahja Sinwara, ale akýkoľvek prelom pred blížiacimi sa voľbami v USA sa zdá byť neuskutočniteľný.

Najnovšia cesta najvyššieho amerického diplomata - jeho jedenásta cesta do regiónu od 7. októbra, keď palestínski militanti z Hamasu zaútočili na južný Izrael a vyvolali vojnu v Gaze - sa koná v čase, keď izraelská armáda zintenzívnila svoju kampaň v palestínskej enkláve, ako aj v Libanone proti militantom Hizballáhu, ktorí sú napojení na Irán.

Návšteva sa začala nešťastne, keď Hizballáh vystrelil rakety stredného doletu na Tel Aviv a podľa izraelských médií dočasne uzavrel letisko Ben Gurion, na ktorom Blinken pristál.

Americký predstaviteľ sa má stretnúť s premiérom Benjaminom Netanjahuom a vysokými predstaviteľmi. Okrem snahy o obnovenie rozhovorov o prímerí medzi Izraelom a Hamasom, ako aj Hizballáhom, sa Washington obáva aj zámerov svojho spojenca, pokiaľ ide o vojenskú odvetu za raketový útok Iránu z 1. októbra.

Izraelský diplomat Gil Haskel (vľavo) víta amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena pri vystupovaní z lietadla po prílete na letisko Ben Gurion.
Izraelský diplomat Gil Haskel (vľavo) víta amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena pri vystupovaní z lietadla po prílete na letisko Ben Gurion.
Zdroj: AFP / Nathan Howard

Blinkenova plánovaná týždňová cesta, ktorá bude zahŕňať aj zastávku v Jordánsku v stredu a v Dauhe, prichádza v čase, keď sa región pripravuje na izraelskú reakciu na útok balistickou strelou na Izrael, ktorý Irán uskutočnil 1. októbra. Odveta by mohla narušiť trhy s ropou a hrozí, že sa medzi úhlavnými nepriateľmi rozpúta úplná vojna.

Minulý týždeň Blinken a americký minister obrany Lloyd Austin napísali izraelským predstaviteľom list, v ktorom požadovali konkrétne opatrenia na riešenie zhoršujúcej sa situácie v Gaze, inak budú čeliť možným obmedzeniam vojenskej pomoci USA.

Úradník uviedol, že na stretnutiach s Izraelom a arabskými krajinami sa Blinken bude venovať "nasledujúcim dňom", najmä otázkam bezpečnosti, správy vecí verejných a obnovy. Podrobné plány pre každú z týchto oblastí sa považujú za nevyhnutný predpoklad na dosiahnutie trvalého riešenia konfliktu.

 

Zmena stratégie

Konflikt Izraela s ozbrojenou skupinou Hizballáh v Libanone, ktorá je napojená na Irán, sa v posledných týždňoch zintenzívnil po roku prestreliek na druhej strane hranice.

Hizballáh v utorok skoro ráno oznámil, že vypálil salvy rakiet na dve izraelské vojenské základne v blízkosti Tel Avivu, ako aj na námornú základňu v Haife.

Izrael vyhlásil výnimočný stav v oblasti Tel Avivu a záchranná služba krajiny uviedla, že v severnom meste Ma'agan Michael bol padajúcimi úlomkami zranený muž. "Je to prvýkrát, čo sme videli, že Hizballáh používa rakety stredného doletu," povedal Imran Khan z Al-Džazíry, ktorý sa hlásil z Hasbáje v južnom Libanone.

"Len minulý týždeň Hizballáh vyhlásil, že zmení svoju stratégiu, pokiaľ ide o vzťahy s Izraelom," poznamenal a naznačil, že skupina zrejme v budúcnosti "znova a znova" odpáli podobné zbrane stredného doletu.

Ministerstvo zdravotníctva v Libanone oznámilo, že pri nočnom izraelskom útoku v blízkosti Univerzitnej nemocnice Rafíka Harírího v južnom Bejrúte zahynulo 13 ľudí vrátane jedného dieťaťa a najmenej 57 bolo zranených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Reuters, Foto: SITA / AP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies