Nehoda v Sudáne: Ruské lietadlo s posádkou zničené v bojovej zóne Dárfúru + VIDEO

NETKY.SK • 22 Október 2024, 17:18 • 2 min
Nehoda v Sudáne: Ruské lietadlo s posádkou zničené v bojovej zóne Dárfúru + VIDEO

DARFÚR - Ruské veľvyslanectvo v Sudáne potvrdilo, že vyšetruje správy o zostrelení nákladného lietadla Ljušin Il-76 s ruskou posádkou v Dárfúre, epicentre občianskej vojny medzi armádou a polovojenskými jednotkami Rýchlej podpory. Lietadlo malo za úlohu prepraviť vybavenie a lieky do armádou ovládaného mesta el-Fašer. Situáciu komplikuje zhoršujúca sa humanitárna kríza v regióne, kde bolo od apríla 2023 zabitých až 150 000 ľudí a viac než 10 miliónov muselo opustiť svoje domovy.

slovakia

left justify in out

Ruské veľvyslanectvo v Sudáne uviedlo, že vyšetruje správy o zostrelení nákladného lietadla s ruskou posádkou v Dárfúre, kľúčovom bojisku občianskej vojny medzi armádou a polovojenskými jednotkami Rýchlej podpory (RSF).

Lietadlo, identifikované ako Ljušin Il-76 ruskej výroby, malo za úlohu dopraviť vybavenie a lieky do armádou ovládaného mesta el-Fašer, uviedli vojenské zdroje pre sudánske médiá.

Podľa médií mal jeden z nájdených členov posádky pri sebe údajne preukaz totožnosti Viktora Granova, ktorý bol zamestnancom spoločnosti Airline Transport Incorporation FZC so sídlom v Spojených arabských emirátoch a prepojenej s Kirgizskom.

Tlačová služba medzinárodného letiska Manas, pod ktoré patria všetky hlavné kirgizské letiská, uviedla, že Granov, ktorý zahynul pri havárii lietadla v Sudáne, nemal nič spoločné s letiskovým systémom krajiny.

Krutý boj o moc v Sudáne medzi armádou a RSF sa začal v apríli 2023 a viedol k situácii, ktorú OSN označila za jednu z najhorších humanitárnych kríz na svete. Podľa niektorých odhadov bolo od začiatku vojny minulý rok zabitých až 150 000 ľudí, ako sa v máji vyjadril osobitný vyslanec USA pre Sudán Tom Perriello.

Podľa odhadov OSN muselo svoje domovy opustiť viac ako 10 miliónov ľudí, teda približne pätina obyvateľstva. 

Ruské veľvyslanectvo v hlavnom meste Chartúm uviedlo, že koordinuje svoju činnosť so sudánskou vládou vedenou armádou s cieľom získať viac informácií o havárii a osobách, ktoré sa nachádzali na palube nákladného lietadla.

Situáciu komplikuje skutočnosť, že miesto nehody sa nachádza v regióne Dárfúr, ktorý je v súčasnosti zmietaný bojmi, zdôraznilo veľvyslanectvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Foto: Reuters / Mohamed Nureldin
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies