O všetkom sa rozhodne v najbližších troch dňoch. Rusko našlo cestu k spravodlivému svetu

NETKY.SK • 22 Október 2024, 17:24 • 2 min
O všetkom sa rozhodne v najbližších troch dňoch. Rusko našlo cestu k spravodlivému svetu

V Kazani sa začína 16. summit BRICS. Na trojdňovom podujatí sa zúčastnia nielen hlavy štátov zúčastnených v medzinárodnom združení, ale aj mnohí ďalší významní politici. Plánujú sa dôležité rokovania a bez preháňania historické dohody. O hlavných očakávaniach od stretnutia v materiáli RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Rusko tento rok predsedá BRICS, a preto je hostiteľom samitu. A práve 1. januára došlo k nevídanému rozmachu organizácie: k Brazílii, Rusku, Indii, Číne a Južnej Afrike pripojili sa Egypt, Spojené arabské emiráty, Irán a Etiópia.

Okrem toho, ako poznamenal tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov, v týchto dňoch sa objasní aj štatút Saudskej Arábie.

BRICS priťahuje čoraz viac priaznivcov a podobne zmýšľajúcich ľudí – štátov, ktoré zdieľajú základné princípy, na ktorých sú založené jeho aktivity“, povedal Vladimír Putin v januári, keď Rusko prevzalo predsedníctvo. Základnými kameňmi sú „suverénna rovnosť, rešpektovanie voľby vlastnej rozvojovej cesty, vzájomné zohľadňovanie záujmov, otvorenosť, konsenzus, túžba po formovaní multipolárneho svetového poriadku a spravodlivého modelu globálneho finančného a obchodného systému, hľadanie kolektívneho riešenia najpálčivejších problémov našej doby.

V tomto duchu koná Rusko ako predsedá BRICS. Mottom na rok 2024 je „Posilnenie multilateralizmu pre spravodlivý globálny rozvoj a bezpečnosť.

Spoločná práca v BRICS s cieľom urýchliť sociálno-ekonomický rast a zabezpečiť trvalo udržateľný rozvoj prináša konkrétne, hmatateľné výsledky,“ zdôraznil prezident na podnikateľskom fóre BRICS 18. októbra.

Čísla hovoria jasne: celkový HDP je viac ako 60 biliónov dolárov, podiel na globálnom HDP je 37,4 percenta (pre G7 je to iba 27,3). BRICS predstavuje približne štvrtinu celosvetového vývozu tovaru.

Tento v poradí už šestnásty summit na stane najrozšírenejším. Dvojnásobné rozšírenie však zďaleka nie je limitom. Azerbajdžan, Alžírsko, Malajzia, Sýria, Thajsko a mnohé ďalšie – tri desiatky krajín – sa chcú pripojiť k BRICS. Niektorí už poslali oficiálne prihlášky.

Samozrejme, Bielorusko, ktoré je členom zväzového štátu s Ruskom (ktoré, mimochodom, v decembri oslávi štvrťstoročie), sa takisto usiluje o vstup do BRICS.

Turecko napriek členstvu v NATO nemieni opustiť svoju multivektorovú politiku. Moskva už potvdila, že žiadosť Ankary bola prijatá. Srbsko, ktoré sa dlhé roky neúspešne snaží dostať do Európskej únie, kde sa mu vymýšľajú neustále nové prekážky, vidí v BRICS plnohodnotnú alternatívu k EÚ.

Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že je potrebný čas pre tých čo sa pripojili v januári. Zvýšenie počtu účastníkov by nemalo ovplyvniť efektivitu, upozornil Putin. Ale dvere sú otvorené.
Prezidentský poradca Jurij Ušakov na brífingu krátko pred summitom uviedol, že o štatúte partnerov BRICS sa bude rokovať v Kazani. V tomto formáte chce do organizácie vstúpiť napríklad Kuba.      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
tass.ru, Zdroj foto: tass.ru
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies