Slovensko podporí vesmírny výskum novou výzvou v hodnote 10 miliónov eur

NETKY.SK • 24 Október 2024, 08:41 • 2 min
Slovensko podporí vesmírny výskum novou výzvou v hodnote 10 miliónov eur

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva vyhlásilo novú výzvu z Programu Slovensko SPACE na podporu špičkového výskumu a vývoja. Slovenské firmy a výskumníci môžu žiadať o financovanie vo výške 10 miliónov eur na projekty súvisiace s vesmírnymi technológiami, ktoré majú medzinárodný potenciál. Výzva má za cieľ posilniť konkurencieschopnosť Slovenska v rámci Európskej vesmírnej agentúry a Vesmírneho programu EÚ.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva vyhlásilo novú dopytovo-orientovanú výzvu z Programu Slovensko SPACE - Špičkový výskum a vývoj od myšlienky k produktu. Výška finančných prostriedkov určených na vyčerpanie je 10 000 000 eur.

Vesmírny sektor sa za posledné desaťročia zmenil z čisto výskumnej oblasti na hnaciu silu ekonomického rastu v mnohých krajinách. Hodnota vesmírnej ekonomiky v priebehu posledných rokov rástla dvojnásobným tempom oproti svetovému hospodárstvu.

Vesmírne technológie sa stali súčasťou bežného života v doprave, energetike, poľnohospodárstve alebo aj bankovníctve.

Rôzne aplikácie a služby každodenne pomocou satelitných údajov zabezpečujú navigáciu áut, lodí či lietadiel, umožňujú komunikačné spojenie s odľahlými lokalitami, zabezpečujú monitorovanie dôležitých údajov od životného prostredia a klímy až po kritickú infraštruktúru či poľnohospodárske územia.

Slovensko sa v roku 2022 stalo pridruženým členom Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Bližšia spolupráca s ESA prináša nové príležitosti pre slovenské firmy, ktorým otvára možnosti rozvíjať svoje inovatívne technologické riešenia a preniknúť na medzinárodné trhy.

"Slovensko je pyšné na svojich talentovaných a kreatívnych ľudí. Mnohé startupy preukázali značný potenciál aj vo vesmírnom priemysle. Takéto výzvy nám umožnia posilniť spoluprácu s ostatnými krajinami v oblasti technológií, vedy a inovácií, čo otvorí nové príležitosti na spoločné projekty a misie," vyjadril sa minister školstva Tomáš Drucker.

Finančné prostriedky z výzvy v hodnote 10 miliónov eur sú určené na podporu slovenského vesmírneho sektoru, ktorý za posledné roky výrazne narástol. Prispejú k ďalšiemu zvýšeniu medzinárodnej konkurencieschopnosti výskumníkov a slovenských firiem v odvetviach, ako je elektrotechnika, strojárstvo alebo softvérový vývoj.

Posilnia ich schopnosť získavať kontrakty ESA a projekty v rámci programov EÚ.

Hlavným cieľom výzvy je podporiť výskumno-vývojové projekty, ktoré súvisia s vesmírnymi technológiami a ich využitím. Ide predovšetkým o  projekty v takých oblastiach ako vývoj vesmírneho hardvéru a softvéru, vývoj hardvéru a softvéru pre pozemné stanice a komunikáciu medzi satelitmi a Zemou, vývoj hardvéru a softvéru pre oblasť vesmírnej bezpečnosti, vývoj hardvéru a softvéru pre optimalizáciu a inováciu procesov v rámci vesmírneho priemyslu a vývoj softvéru a hardvéru využívajúceho satelitné technológie na Zemi.

Prioritne budú podporené výskumno-vývojové projekty, ktoré budú mať medzinárodný potenciál a prispejú k zapojeniu Slovenska do aktivít ESA a Vesmírneho programu EÚ. Také, ktoré prinesú konkurencieschopné výsledky na globálnej úrovni a posilnia postavenie Slovenska v oblasti vesmírnych technológií.

Projekt bude podporený zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu Slovensko a jeho priority 1P1 Veda, výskum a inovácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŠVVaM SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies