Splnomocnenec Peter Kotlár zvažuje odstúpenie: Ak vláda neprerokuje jeho správu o pandémii, vzdá sa funkcie

NETKY.SK • 23 Október 2024, 08:33 • 2 min
Splnomocnenec Peter Kotlár zvažuje odstúpenie: Ak vláda neprerokuje jeho správu o pandémii, vzdá sa funkcie

BRATISLAVA - Peter Kotlár, splnomocnenec vlády SR pre preverenie riadenia zdrojov počas pandémie COVID-19, hrozí odstúpením, ak vláda neprerokuje jeho správu. V nej navrhuje napríklad zastavenie očkovania mRNA vakcínami a posilnenie svojich kompetencií. Kotlár čelí kritike vedeckej obce i politikov, ktorí nesúhlasia so spochybňovaním vedeckých faktov.

slovakia

left justify in out

Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19, Peter Kotlár, čelí náročnej situácii spojenou so svojím pôsobením vo funkcii.

Na utorkovej tlačovej konferencii zdôraznil, že stojí za obsahom správy, ktorú predložil vládnemu kabinetu, a dúfa, že jeho odporúčania budú prejednané. Ak sa však do konca mesiaca vláda nebude jeho správou zaoberať, je pripravený vzdať sa svojho mandátu.

Správa, ktorú Kotlár predložil, obsahuje viaceré odporúčania, vrátane posilnenia jeho kompetencií a neschválenia globálnej pandemickej dohody Slovenskou republikou. Okrem toho žiada o zastavenie vymazávania databáz spojených s pandémiou a analýzu účinnosti vakcín proti COVID-19.

Podľa Kotlára je uznesenie k správe napísané jasne a bez možnosti kompromisov. Zopakoval, že v prípade, že uznesenie nebude schválené, odstúpi zo svojej funkcie a bude sa ďalej venovať tejto téme ako poslanec Národnej rady SR.

Kotlár tiež vyjadril nedôveru voči návrhu ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, ktorý navrhol založiť vyšetrovací tím na Úrade boja proti organizovanej kriminalite, aby prešetril reakciu štátu na pandémiu.

Kritizoval, že tím vzniká až s odstupom času a nezameria sa na medicínske aspekty riešenia pandémie. Kotlár otvorene priznal, že nemá dôveru voči rezortom vnútra ani zdravotníctva, pričom tvrdil, že minister Eštok nepriamo naznačoval, že by mal odstúpiť.

Začiatkom októbra Kotlár predložil vládnej garnitúre správu, ktorá obsahovala viacero tvrdení, vrátane pochybností o bezpečnosti a účinnosti vakcín či o umelom pôvode vírusu COVID-19.

Vo svojej správe odporučil zastavenie očkovania mRNA vakcínami, kým nebude potvrdená ich bezpečnosť.

Ministri za koaličný Hlas-SD Kotlárovu správu odmietli, pričom zdôraznili, že vedecké fakty a autority nie sú predmetom diskusie. Premiér Robert Fico už cez víkend avizoval, že od Kotlára bude požadovať doplnenie správy a žiadal ho, aby na istý čas ustúpil od otázok súvisiacich s očkovaním a sústredil sa na pôvodný účel svojho mandátu – preverenie nákupov zdravotníckych pomôcok a vakcín počas pandémie.

Situácia okolo správy a Kotlárových tvrdení teda stále eskaluje, pričom osud jeho funkcie splnomocnenca závisí od toho, či vláda prijme jeho odporúčania. V prípade, že sa tak nestane, je pripravený ukončiť svoje pôsobenie v tejto pozícii a venovať sa téme ako poslanec parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: NR SR, Foto: bystricoviny.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies