Maďarsko naďalej pomáha Slovensku s ochranou vzdušného priestoru až do roku 2025

NETKY.SK • 23 Október 2024, 08:59 • 2 min
Maďarsko naďalej pomáha Slovensku s ochranou vzdušného priestoru až do roku 2025

BRATISLAVA - Kým Slovensko neobnoví vlastné kapacity bojových lietadiel, Maďarsko bude pokračovať v ochrane jeho vzdušného priestoru. Po stretnutí s ministrom obrany Robertom Kaliňákom to potvrdil maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky. Spolupráca v oblasti obrany bude trvať minimálne do roku 2025.

slovakia

left justify in out

Maďarsko bude aj naďalej pomáhať Slovensku s ochranou jeho vzdušného priestoru, kým si Slovenská republika neobnoví vlastné bojové kapacity.

Potvrdil to maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky počas utorňajšieho stretnutia s podpredsedom vlády SR a ministrom obrany Robertom Kaliňákom v maďarskom Kecskeméte.

Minister zdôraznil, že Maďarsko je odhodlané pokračovať v spolupráci aj v roku 2025, v rámci dohody podpísanej medzi oboma krajinami. Szalay-Bobrovniczky zároveň vyzdvihol význam spolupráce a vzájomnej podpory medzi krajinami strednej Európy pre zachovanie stability v regióne.

Ako pripomenul, maďarské bojové lietadlá JAS 39 Gripen sú už dlhodobo prítomné vo vzdušnom priestore Slovenska, Slovinska a pravidelne plnia úlohy aj nad pobaltskými štátmi, čo je v súlade so záväzkami Maďarska voči NATO.

Spolupráca medzi Slovenskom a Maďarskom v oblasti obrany nie je novinkou, ale jej význam narastá v čase, keď Slovensko pracuje na obnovení vlastných vzdušných síl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MO SR, Foto: FB/Ministerstvo obrany Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies