Stará Turá, Košický kraj a škola v Seredi triumfovali v Cene Európskeho týždňa mobility 2023

NETKY.SK • 23 Október 2024, 09:18 • 2 min
Stará Turá, Košický kraj a škola v Seredi triumfovali v Cene Európskeho týždňa mobility 2023

BRATISLAVA - Mesto Stará Turá, Košický samosprávny kraj a Základná škola Jana Amosa Komenského v Seredi získali prestížne ocenenia v rámci Ceny Európskeho týždňa mobility 2023. Projekty podporujúce udržateľnú dopravu a bezpečný verejný priestor sa ukázali ako kľúčové pre zlepšenie života v regiónoch.

slovakia

left justify in out

Mesto Stará Turá, Košický samosprávny kraj (KSK) a Základná škola Jana Amosa Komenského v Seredi sa stali víťazmi Ceny Európskeho týždňa mobility (ETM) za rok 2023.

Ceny boli udelené za inovatívne projekty zamerané na podporu udržateľnej dopravy a zlepšenie verejného priestoru, informovala Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ktorá súťaž organizovala.

V kategórii "aktívna samospráva" získalo prvé miesto mesto Stará Turá. Jeho projekt zameraný na diskusie a hry s deťmi, ktoré vytvorili pocitovú mapu bezpečnosti ulíc v centre mesta, sa ukázal ako inšpiratívny nástroj pre budúcu transformáciu mesta. Táto mapa slúži na identifikáciu nebezpečných miest a na zlepšenie kvality verejného priestoru.

Košický samosprávny kraj zvíťazil v kategórii "aktívny samosprávny kraj". KSK aktívne propagoval svoj integrovaný dopravný systém a ponúkol občanom zdarma dopravné karty. Okrem toho predstavil komplexnú cyklostratégiu a pokračoval v organizácii súťaže "10 000 krokov pre zdravie", ktorá podporovala pešiu dopravu a zdravý životný štýl.

V kategórii "aktívna organizácia" si prvenstvo odniesla Základná škola Jana Amosa Komenského v Seredi. Tá sa počas týždňa mobility zamerala na zvýšenie bezpečnosti a zlepšenie kvality ovzdušia pred školou. Dočasným vylúčením motorovej dopravy z ulice pred školou a zavedením tzv. "pešibusu" prispela k zlepšeniu ovzdušia a podpore udržateľnej dopravy.

Generálny riaditeľ SAŽP Juraj Moravčík pri vyhlásení výsledkov zdôraznil, že téma 23. ročníka kampane niesla názov Verejný priestor pre všetkých. Cieľom bolo poukázať na dôležitosť bezpečného a pohodlného pohybu pre všetkých, najmä pre chodcov, cyklistov a deti.

Komisia ocenila najmä projekty, ktoré kombinovali kreativitu a nízke finančné náklady s pozitívnym vplyvom na mobilitu a dopravu v regiónoch.

Európsky týždeň mobility sa na Slovensku konal od 16. do 22. septembra, pričom sa do neho zapojilo 111 subjektov, vrátane 67 samospráv a 44 organizácií. Vyvrcholením podujatia bol Deň bez áut, ktorý zorganizovalo 26 samospráv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SAŽP, Foto: FB/Slovenská agentúra životného prostredia - SAŽP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies