Referenčná suma pre jednorazovú výplatu dôchodku z II. piliera je v tomto roku vo výške 651,70 eur

NETKY.SK • 23 Október 2024, 11:05 • 2 min
Referenčná suma pre jednorazovú výplatu dôchodku z II. piliera je v tomto roku vo výške 651,70 eur

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa pripomína, že referenčná suma pre výplatu dôchodku z II. dôchodkového piliera na rok 2024 je stanovená vo výške 651,70 eur. Ak sporiteľ poberá dôchodok či viac dôchodkov zo Sociálnej poisťovne, resp. výsluhový dôchodok v úhrnnej sume vyššej ako je referenčná suma 651,70 eur, môže svoju dôchodkovú správcovskú spoločnosť požiadať o výplatu svojej nasporenej sumy v II. pilieri aj jednorazovo.

slovakia

left justify in out

Referenčná suma je hodnota priemerného mesačného starobného dôchodku vyplácaného zo Sociálnej poisťovne, teda z I. dôchodkového piliera. Táto suma je zároveň podmienkou výplaty starobného dôchodku zo starobného sporenia (II. dôchodkového piliera) formou programového výberu.

Programový výber sa z II. piliera uskutočňuje formou dohody, v ktorej si sporiteľ s príslušnou dôchodkovou správcovskou spoločnosťou určí mesačnú sumu dôchodku, obdobie vyplácania alebo aj jednorazový výber celej nasporenej sumy príspevkov. Jedinou podmienkou programového výberu pritom je, že súčet súm dôchodkových dávok, ktoré sú vyplácané sporiteľovi, musí byť vyšší ako referenčná suma.

V praxi to znamená, že ak sporiteľ v II. pilieri dostáva v tomto roku dôchodky (napríklad starobný dôchodok z I. piliera, invalidný dôchodok, pozostalostný dôchodok vrátane výsluhového dôchodku, či dôchodok vyplácaný z cudziny) v úhrne prevyšujúcej sumu 651,70 eur, môže požiadať dôchodkovú správcovskú spoločnosť o výplatu celej svojej nasporenej sumy príspevkov v II. pilieri jednorazovo.

V roku 2024 sa jednorazová výplata nasporenej sumy nezdaňuje.

Ďalšie informácie o referenčnej sume dôchodku sú zverejnené na webstránke Sociálnej poisťovne: https://www.socpoist.sk/socialne-poistenie/dochodkove-poistenie/dochodok-z-ii-piliera/dalsie-informacie/referencna-suma.

Informácie o jednorazovej výplate dôchodku z II. piliera pre rok 2025 sú zverejnené na webstránke Sociálnej poisťovne: https://www.socpoist.sk/news/vyplacanie-dochodkov-z-ii-piliera-bude-v-roku-2025-bez-zmeny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Sociálna poisťovňa, Foto: Pexels.com, TASR / Martin Baumann
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies