Blinken vyzýva Izrael na prímerie po vojenských víťazstvách v Gaze a Libanone: Čas na strategický posun

NETKY.SK • 23 Október 2024, 11:58 • 2 min
Blinken vyzýva Izrael na prímerie po vojenských víťazstvách v Gaze a Libanone: Čas na strategický posun

TEL AVIV / JERUZALEM - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyzval Izrael, aby po nedávnych vojenských víťazstvách v Gaze a Libanone zastavil eskaláciu konfliktu a zameral sa na dosiahnutie prímeria. Po rokovaniach s izraelským premiérom Netanjahuom zdôraznil potrebu ukončiť boje, zabezpečiť návrat rukojemníkov a pripraviť strategický plán pre ďalšie kroky v regióne.

slovakia

left justify in out

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu vyhlásil, že reakcia Izraela na iránsky raketový útok z 1. októbra by nemala viesť k väčšej eskalácii, pričom naliehal na prímerie v Gaze a ukončenie bojov v Libanone.

Izraelská armáda v Libanone uviedla, že za posledných 48 hodín zabila troch veliteľov Hizballáhu a približne 70 bojovníkov na juhu krajiny, deň po tom, ako potvrdila, že zabila Hašema Safieddína, následníka vodcu tejto militantnej skupiny. Izrael nariadil ďalším Libanončanom, aby opustili hlavné prístavné mesto Týr.

Blinken sa po prvý raz výrazne zasadzuje za prímerie v Gaze a Libanone, odkedy Izrael minulý týždeň zabil vodcu Hamasu, a zároveň naposledy pred prezidentskými voľbami, ktoré by mohli zmeniť politiku USA v regióne.

Americký minister zahraničných vecí, ktorý rokoval s premiérom Benjaminom Netanjahuom na prvej zastávke svojho regionálneho turné, uviedol, že nastal čas, aby Izrael využil svoje vojenské víťazstvá.

"Teraz je čas premeniť tieto úspechy na trvalý strategický úspech," povedal novinárom, keď sa pripravoval na odchod do Saudskej Arábie na ďalšiu etapu svojho regionálneho turné. "Je potrebné sústrediť sa na návrat rukojemníkov domov, ukončenie tejto vojny a jasný plán, čo bude nasledovať."

Za rok, odkedy bojovníci vyčíňali v izraelských mestách a zabili 1 200 ľudí a zajali viac ako 250 rukojemníkov, Izrael spustošil pásmo Gazy, aby vykorenil Hamas, a zabil takmer 43 000 Palestínčanov.

Raketa letí k budove počas prebiehajúcich bojov medzi Hizballáhom a izraelskými silami na južnom predmestí Bejrútu v Libanone 22. októbra 2024 na snímke získanej z videa na sociálnych sieťach.
Raketa letí k budove počas prebiehajúcich bojov medzi Hizballáhom a izraelskými silami na južnom predmestí Bejrútu v Libanone 22. októbra 2024 na snímke získanej z videa na sociálnych sieťach.
Zdroj: Reuters / Instagram / @MHMD.HSN.SALAMI

Minulý týždeň Izrael zabil vodcu palestínskej militantnej skupiny Jahju Sinwara, podozrivého zo zodpovednosti za útoky zo 7. októbra 2023.

Za posledný mesiac tiež dramaticky zintenzívnil vojnu v Libanone proti Hizballáhu, samostatnej militantnej skupine podporovanej Iránom, ktorá na podporu Palestínčanov ostreľovala Izrael raketami. Izrael začal pozemnú ofenzívu a počas náletov, ktoré vyhnali z domovov 1,2 milióna ľudí, zabil väčšinu vedenia Hizballáhu.

Izrael tiež prisľúbil, že sa Iránu pomstí za raketový útok z 1. októbra, ktorý podnikol na podporu Hamasu a Hizballáhu. Blízky východ bol v očakávaní izraelskej reakcie napätý a obával sa, že by mohla vyvolať ďalšiu eskaláciu odvetných opatrení alebo zasiahnuť ropné lokality a zvýšiť svetové ceny ropy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: TASR / AP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies