Izraelské nálety v Libanone zasiahli oblasť pri nemocnici: Počet obetí prekročil 1 500

NETKY.SK • 23 Október 2024, 12:07 • 2 min
Izraelské nálety v Libanone zasiahli oblasť pri nemocnici: Počet obetí prekročil 1 500

BEJRÚT - Izrael pokračoval v bombardovaní Libanonu, pričom len v utorok pri útoku neďaleko nemocnice v Beirúte zahynulo 18 ľudí, čím sa celkový počet obetí od začiatku konfliktu zvýšil na najmenej 1 552. Izraelské obranné sily tvrdia, že zasiahli "teroristický cieľ Hizballáhu," aj keď útoky zničili aj obytné budovy a obchody. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zároveň vyzval Izrael na prímerie a zvýšenie humanitárnej pomoci do vojnou postihnutej oblasti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Izrael v utorok pokračoval v bombardovaní Libanonu po nočnom útoku, pri ktorom zahynulo 18 ľudí neďaleko bejrútskej nemocnice, informovali štátne médiá, keďže jeho vojna proti Hizballáhu sa blíži k hranici jedného mesiaca.

Podľa údajov ministerstva zdravotníctva, ktoré zverejnila agentúra AFP, sa celkový počet obetí v Libanone od 23. septembra zvýšil na najmenej 1 552, hoci skutočný počet je pravdepodobne vyšší vzhľadom na nedostatok údajov.

K útoku došlo bez varovania na mieste, kde si ľudia mysleli, že sú v bezpečí - asi 150 metrov od vchodu do najväčšej libanonskej štátnej nemocnice, nemocnice Rafíka Harírího v južnom Bejrúte.

Mohamed a jeho rodina spali vo svojich posteliach. "Nepoznali sme, čo sa deje," povedal. "Po zásahu počujeme zvuk ako 'bum, bum, bum, bum'. A všetko sa na nás hádže. Kamene, kov, oceľ, čerstvá krv, čerstvé mäso na nás. Nemohli ste hovoriť, nemohli ste dýchať, nemohli ste prijímať kyslík," dodal.

Izraelský útok zasiahol cieľ vzdialený niekoľko sto metrov od miesta konania akcie len niekoľko minút po odchode reportérov, uviedol video novinár agentúry AFP. Jeden z náletov v oblasti Ghobeiri zrovnal so zemou 11-poschodový bytový komplex, ukázali zábery agentúry AFP.

Izraelský útok v blízkosti Univerzitnej nemocnice Rafíka Harírího v husto obývanej bejrútskej štvrti Jnah, pri ktorom údajne zahynulo najmenej 18 ľudí vrátane štyroch detí a 60 ďalších bolo zranených.
Izraelský útok v blízkosti Univerzitnej nemocnice Rafíka Harírího v husto obývanej bejrútskej štvrti Jnah, pri ktorom údajne zahynulo najmenej 18 ľudí vrátane štyroch detí a 60 ďalších bolo zranených.
Zdroj: Reuters / Yara Nardi

Libanonský Červený kríž uviedol, že na juhu krajiny boli pri útoku na mesto Nabatiyeh zranení traja zdravotníci, ktorí vykonávali záchrannú misiu v koordinácii s mierovými silami OSN.

Údery na Nabatiyeh vytvorili "ohnivý pás", pričom desiatky obytných budov, obchodov a kaviarní boli zničené za "menej ako 30 sekúnd", uviedla NNA a označila to za najťažšie izraelské bombardovanie mesta od začiatku vojny. "Jedna ulica vyzerala ako desivé bojisko," uviedla National News Agency.

Izraelské obranné sily (IDF) uviedli, že zasiahli "teroristický cieľ Hizballáhu v blízkosti nemocnice", pričom neposkytli žiadne informácie o tom, o aký cieľ išlo. Tvrdí, že samotná nemocnica nebola cieľom ani zasiahnutá.

Riaditeľ nemocnice Rafíka Harírího Džihád Saadí povedal, že ju zasiahli šrapnely, ale funguje normálne a nebude evakuovaná.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby využil zabitie vodcu Hamasu na dosiahnutie prímeria v Gaze, a zároveň vyzval, aby sa na vojnou zmietané územie dostalo viac pomoci.

Počas stretnutia s Netanjahuom v Jeruzaleme Blinken "zdôraznil potrebu využiť" minulotýždňové zabitie vodcu Hamasu Jahja Sinwara izraelskou armádou, uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

To by sa dosiahlo "prepustením všetkých rukojemníkov a ukončením konfliktu v Gaze spôsobom, ktorý zabezpečí trvalú bezpečnosť pre Izraelčanov aj Palestínčanov," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Express Tribune, BBC, AFP, Foto: Oman Observer / AFP / Fadel Itani
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies