Od roku 2026 sa minimálna mzda na Slovensku zvýši na 60 % priemernej mzdy!

NETKY.SK • 23 Október 2024, 12:16 • 2 min
Od roku 2026 sa minimálna mzda na Slovensku zvýši na 60 % priemernej mzdy!

BRATISLAVA - Národná rada Slovenskej republiky schválila novelu zákona o minimálnej mzde, ktorá od roku 2026 zvyšuje minimálnu mzdu na 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. Nové opatrenia majú za cieľ zabezpečiť dôstojné životné podmienky pre zamestnancov a podporiť kolektívne vyjednávanie. Zmeny nadobudnú účinnosť od 15. novembra 2023 a väčšina ustanovení sa začne uplatňovať od 1. januára 2025.

slovakia

left justify in out

Slovenská Národná rada schválila novelu zákona o minimálnej mzde, ktorá stanovuje, že od roku 2026 sa minimálna mzda zvýši na najmenej 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve.

Doterajšia výška minimálnej mzdy sa počítala ako 57 % z priemernej mzdy, pokiaľ sa sociálni partneri nedohodli inak. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že táto zmena je súčasťou Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2023 až 2027.

"Navrhuje sa upraviť výšku percentuálneho podielu, ktorý je rozhodujúci pri ustanovení minimálnej mzdy na príslušný kalendárny rok, ak sa sociálni partneri nedohodnú na inej sume minimálnej mzdy, na 60 %," konštatovalo ministerstvo v dôvodovej správe.

Tento prístup k určovaniu minimálnej mzdy nebol novinkou, kedysi bola táto úroveň už zavedená. K zníženiu percentuálneho podielu došlo počas pandémie COVID-19, avšak aktuálna novela má za cieľ obnoviť predchádzajúcu úpravu a podporiť dôstojné životné a pracovné podmienky pre zamestnancov.

Taktiež sa snaží podporiť kolektívne vyjednávanie a uzatváranie kolektívnych zmlúv.

Novela tiež prináša zmeny v oblasti kolektívneho vyjednávania. Záväznosť reprezentatívnej kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa sa opäť rozširuje aj na ďalších zamestnávateľov v odvetví, čo už predtým platilo do roku 2021, kedy bola táto povinnosť zrušená.

Cieľom tejto úpravy je zvýšiť pokrytie zamestnancov na Slovensku kolektívnym vyjednávaním a kolektívnymi zmluvami.

Časť novely nadobudne účinnosť už 15. novembra tohto roku, pričom väčšina ustanovení začne platiť od 1. januára 2025. Tieto zmeny by mali prispieť k zlepšeniu ekonomických podmienok pre zamestnancov na Slovensku a posilniť ich postavenie na trhu práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MPSVR SR, NR SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies