Slovensko čelí výzve: Nízke čerpanie eurofondov ohrozuje budúcnosť rozvoja + VIDEO

NETKY.SK • 23 Október 2024, 13:59 • 2 min
Slovensko čelí výzve: Nízke čerpanie eurofondov ohrozuje budúcnosť rozvoja + VIDEO

BRATISLAVA - Minister investícií Richard Raši upozornil, že čerpanie eurofondov v aktuálnom programovom období je alarmujúco nízke, pričom vláda má do konca roka splniť svoje plány. Z vyhlásených 200 výziev za viac ako 7 miliárd eur bolo podpísaných len približne 800 zmlúv. Ak ministerstvá nebudú schopné dosiahnuť stanovené ciele, hrozí, že prostriedky budú presunuté na iné projekty.

slovakia

left justify in out

Čerpanie eurofondov v aktuálnom programovom období na Slovensku je alarmujúco nízke. Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši informoval, že v súčasnosti je vyhlásených viac ako 200 výziev s objemom presahujúcim sedem miliárd eur, pričom bolo podpísaných približne 800 zmlúv.

Minister sa vyjadril pred rokovaním vlády a upozornil, že ministerstvá majú čas do konca roka, aby začali plniť svoje plány na čerpanie týchto fondov.

Raši zdôraznil, že slovenská vláda čelí výzve dosiahnuť požadované čerpanie eurofondov, aby sa predišlo ich prepadnutiu. Na rok 2025 je stanovený cieľ vyčerpať 1,5 miliardy eur a na rok 2026 ďalších 2,2 miliardy eur.

"Ak Slovensko eurofondy v určených termínoch nevyčerpá, hrozí ich prepadnutie," varoval minister. Hlavným problémom je fakt, že čerpanie eurofondov sa začalo neskoro. Raši kritizoval predchádzajúce obdobia, keď sa čerpaniu eurofondov nevenovala dostatočná pozornosť.

Pri svojom nástupe na ministerstvo sa minister stretol s vážnymi nedostatkami – za takmer tri roky sa totiž vyhlásilo iba 27 výziev, z ktorých len päť projektov bolo zakontrahovaných, pričom žiadny nebol dokončený.

Minister Raši apeloval na ministerstvá, aby do konca roka splnili stanovené plány, alebo sa k nim aspoň výrazne priblížili. Ak ministerstvá nebudú schopné dodržať termíny a dosiahnuť ciele, hrozí, že sa prostriedky presunú na iné projekty, kde sú potrebné.

Tento vývoj naznačuje, že Slovensko musí urýchlene zlepšiť svoje čerpanie eurofondov, aby nezmeškalo príležitosť získať finančné prostriedky na rozvoj krajiny. Zatiaľ čo je k dispozícii množstvo výziev a projektov, skutočné čerpanie zostáva hlavným problémom, ktorý si vyžaduje okamžitú pozornosť zo strany vlády a jej ministerstiev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MIRRI SR, Foto: FB/Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies