Taiwan Semiconductor Manufacturing Company odhalila čip vo výrobku Huawei: Porušenie amerických obchodných obmedzení?

NETKY.SK • 23 Október 2024, 14:17 • 2 min
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company odhalila čip vo výrobku Huawei: Porušenie amerických obchodných obmedzení?

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) oznámila USA, že jej čip bol nájdený vo výrobku Huawei, čo naznačuje možné porušenie amerických vývozných obmedzení voči čínskej spoločnosti. Čip bol identifikovaný v modeli Huawei Ascend 910B, ktorý je považovaný za najpokročilejší čip s umelou inteligenciou od Huawei. TSMC pritom tvrdí, že od septembra 2020 pre Huawei žiadne čipy nevyrába, a spoločnosť Huawei poprela, že by niekedy uviedla na trh model 910B.

slovakia

left justify in out

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company oznámila USA, že jeden z jej čipov bol nájdený vo výrobku spoločnosti Huawei po tom, ako ho technologická výskumná firma TechInsights rozobrala, uviedla osoba oboznámená s touto záležitosťou, čím odhalila možné porušenie vývozných obmedzení čínskej spoločnosti.

Ďalší zdroj uviedol, že išlo o telefón Huawei Ascend 910B. Model 910B je považovaný za najpokročilejší čip s umelou inteligenciou, ktorý je k dispozícii od čínskej spoločnosti. Prvý zdroj nechcel identifikovať položku, ale uviedol, že čip TSMC bol jedným v rámci viacčipového systému.

Ministerstvo obchodu USA zaviedlo ďalšie obchodné obmedzenia voči spoločnosti Huawei, ktoré jej zakazujú získavať čipy vyrobené zahraničnými firmami. Začiatkom tohto roka americká vláda ešte viac sprísnila obmedzenia tým, že zrušila licencie na výrobu čipov pre jej zariadenia, ktoré udelila spoločnostiam Intel a Qualcomm.

Spoločnosť TSMC vo vyhlásení poskytnutom ministerstvu obchodu poprela, že by od polovice septembra 2020 udržiavala pracovné vzťahy so spoločnosťou Huawei. Spoločnosť TSMC tiež pre agentúru Bloomberg uviedla, že v dôsledku zmenených obmedzení nevyrábala pre spoločnosť Huawei žiadne čipy. Spoločnosť Huawei poprela, že by niekedy "uviedla na trh čip 910B".

Ilustračné foto - logo spoločnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Company je zobrazené na obrazovke na parkete newyorskej burzy (NYSE) v New Yorku, USA, 26. septembra 2023.
Ilustračné foto - logo spoločnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Company je zobrazené na obrazovke na parkete newyorskej burzy (NYSE) v New Yorku, USA, 26. septembra 2023.
Zdroj: Reuters / Brendan McDermid

Spoločnosť TSMC v pondelok vo svojom vyhlásení uviedla, že sa v tejto veci aktívne obrátila na ministerstvo obchodu. Uviedla, že od polovice septembra 2020 nedodáva spoločnosti Huawei žiadne čipy. "Nie sme si vedomí, že by spoločnosť TSMC bola v súčasnosti predmetom nejakého vyšetrovania," uviedla spoločnosť.

Spoločnosť Huawei bola v roku 2019 zaradená na americký zoznam obmedzujúcich obchodovanie z dôvodu národnej bezpečnosti.

Spoločnosť Huawei so sídlom v Šen-čene vo svojom vyhlásení uviedla, že po zavedení amerických pravidiel v roku 2020 nevyrába žiadne čipy prostredníctvom spoločnosti TSMC.

Nie je to prvýkrát, čo bola spoločnosť Huawei prichytená pri pokuse o prelomenie amerických sankcií a obchodných obmedzení. Agentúra Bloomberg v máji tiež odhalila, že spoločnosť Huawei financovala tajný výskum v USA na univerzitách vrátane Harvardu tým, že peniaze posielala prostredníctvom vedecko-výskumnej nadácie Optica so sídlom vo Washingtone. Nadácia uviedla, že sa v júni rozhodla peniaze vrátiť a výkonní riaditelia Elizabeth Rogenová a Chad Stark v auguste nasledujúceho roka odstúpili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Engadget, Bloomberg, Foto: Reuters / Dado Ruvic
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies