Po vypuknutí epidémie E. coli súvisiacej s hamburgermi spoločnosti McDonald's bolo v USA hlásených 49 ochorení. Na Slovensku nič také nehrozí

NETKY.SK • 23 Október 2024, 14:52 • 2 min
Po vypuknutí epidémie E. coli súvisiacej s hamburgermi spoločnosti McDonald's bolo v USA hlásených 49 ochorení. Na Slovensku nič také nehrozí

LOS ANGELES - Národná agentúra pre verejné zdravie v utorok uviedla, že v Spojených štátoch vypukla epidémia E. coli spojená s hamburgermi Quarter Pounder spoločnosti McDonald's, ktorá viedla k 49 ochoreniam vrátane jedného úmrtia.

slovakia

left justify in out

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v tlačovej správe uviedlo, že doposiaľ bolo z 10 štátov hlásených 49 ľudí nakazených týmto kmeňom E. coli O157:H7, pričom najviac ochorení sa vyskytlo v Colorade a Nebraske.

Z 28 osôb, o ktorých boli dostupné informácie, bolo 10 hospitalizovaných a u 1 osoby sa vyvinul hemolyticko-uremický syndróm, závažný stav, ktorý môže spôsobiť zlyhanie obličiek, uviedla agentúra. V Colorade bolo hlásené jedno úmrtie staršieho dospelého človeka.

Podľa rýchlo prebiehajúceho vyšetrovania epidémie CDC väčšina chorých uvádza, že jedli hamburgery Quarter Pounder od spoločnosti McDonald's, a vyšetrovatelia rýchlo pracujú na potvrdení, ktorá zložka potravín je kontaminovaná.

"Skutočný počet chorých v tejto epidémii je pravdepodobne oveľa vyšší, ako sa uvádza, a epidémia sa nemusí obmedzovať len na štáty so známymi ochoreniami. Je to preto, že mnohí ľudia sa zotavujú bez lekárskej starostlivosti a nie sú testovaní na E. coli," uviedla agentúra a dodala, že "nedávne ochorenia ešte nemusia byť hlásené, pretože zvyčajne trvá 3 až 4 týždne, kým sa určí, či je chorý človek súčasťou ohniska nákazy."

Národná agentúra pre verejné zdravie v utorok uviedla, že v Spojených štátoch vypukla epidémia E. coli spojená s hamburgermi Quarter Pounder spoločnosti McDonald's, ktorá viedla k 49 ochoreniam vrátane jedného úmrtia.
Národná agentúra pre verejné zdravie v utorok uviedla, že v Spojených štátoch vypukla epidémia E. coli spojená s hamburgermi Quarter Pounder spoločnosti McDonald's, ktorá viedla k 49 ochoreniam vrátane jedného úmrtia.
Zdroj: People.com / Scott Olson

Spoločnosť McDonald's vo svojom vyhlásení uviedla, že "prvé zistenia z vyšetrovania naznačujú, že časť ochorení môže súvisieť s cibuľou na plátky, ktorá sa používa v jedle Quarter Pounder a pochádza od jedného dodávateľa, ktorý obsluhuje tri distribučné centrá."

"V dôsledku toho a v súlade s našimi bezpečnostnými protokolmi boli všetky miestne reštaurácie inštruované, aby tento výrobok odstránili zo svojej ponuky, a pozastavili sme distribúciu všetkej cibule na plátky v postihnutej oblasti," uviedol gigant rýchleho občerstvenia a dodal, že dočasne sťahuje Quarter Pounder z reštaurácií v postihnutej oblasti, vrátane Colorada, Kansasu, Utahu a Wyomingu, ako aj z častí Idaha, Iowy, Missouri, Montany, Nebrasky, Nevady, Nového Mexika a Oklahomy.

Akcie spoločnosti McDonald's klesli v utorok po skončení obchodovania o viac ako 9 % po oznámení CDC o výskyte nákazy baktériou E. coli.

 

Na slovenské prevádzky nemá situácia žiadny vplyv

 „Chceli by sme ubezpečiť verejnosť a najmä našich zákazníkov, že táto situácia nemá žiadny vplyv na prevádzky McDonald's na Slovensku. Ani jeden z dotknutých produktov či ingrediencií sa v našich slovenských reštauráciách nevyskytujú," hovorí Lucia Poláčeková, PR manažérka spoločnosti McDonald's na Slovensku a v Českej republike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, McDonald's Slovensko, Foto: New York Post
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies