Slovensko uzavrelo zmier s Andrejom Babišom: ÚPN neposkytol nové dôkazy v spore o ŠtB

NETKY.SK • 23 Október 2024, 15:41 • 2 min
Slovensko uzavrelo zmier s Andrejom Babišom: ÚPN neposkytol nové dôkazy v spore o ŠtB

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR uzavrelo zmier s českým expremiérom Andrejom Babišom v dlhoročnom spore o neoprávnenú evidenciu vo zväzkoch ŠtB. Babiš trvá na tom, že so ŠtB nespolupracoval, a MV SR uznalo jeho neoprávnenú registráciu. Ústav pamäti národa podľa ministerstva neposkytol nové relevantné dôkazy, čo prispelo k uzavretiu prípadu.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra (MV) SR uzavrelo zmier s českým expremiérom Andrejom Babišom v dlhoročnom spore týkajúcom sa neoprávnenej evidencie v záznamoch bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

Rezort uznal, že Babiš bol neoprávnene vedený ako tajný spolupracovník ŠtB pod krycím menom „Bureš“ a že vedome s touto organizáciou nespolupracoval. Tento krok ukončil právny spor, ktorý Babiš inicioval v roku 2012, keď sa snažil očistiť svoje meno.

Ústav pamäti národa (ÚPN), ktorý spravuje archívy ŠtB, bol v tomto procese zapojený, no podľa MV SR jeho súčinnosť nebola na požadovanej úrovni. Ministerstvo viackrát požiadalo ÚPN o relevantné informácie, no doručené dokumenty neobsahovali nové skutočnosti.

Na opakované žiadosti ÚPN údajne reagoval stručne a bez podstatných nových údajov, čo viedlo k ukončeniu ďalšej komunikácie medzi rezortom a ústavom.

ÚPN však tvrdí, že konzultácie ponúkalo, no ministerstvo vnútra tieto tvrdenia označilo za nekorektné. Podľa MV SR bol návrh zmieru predložený Babišovými právnikmi, overený externými právnickými kanceláriami a nakoniec potvrdený súdom.

Babiš dlhodobo popiera akúkoľvek vedomú spoluprácu s ŠtB a vo viacerých prípadoch, vrátane slovenských súdnych rozhodnutí, uspel v dokazovaní, že bol vo zväzkoch evidovaný neoprávnene. Podľa jeho vyjadrení neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by podporoval opak, čo opakovane obhajoval počas súdnych sporov.

Zmier uzavretý medzi MV SR a Andrejom Babišom ukončuje jednu z dlhých kapitol týkajúcich sa diskusií o evidencii bývalých spolupracovníkov ŠtB, ktorá v postkomunistickom období rezonovala nielen na Slovensku, ale aj v Česku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Foto: seznamzpravy.cz
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies