Izraelská armáda potvrdila zabitie vodcu Hizballáhu Hašema Safieddína

NETKY.SK • 23 Október 2024, 15:32 • 2 min
Izraelská armáda potvrdila zabitie vodcu Hizballáhu Hašema Safieddína

JERUZALEM - Izraelská armáda v utorok potvrdila, že pri leteckom útoku na Bejrút pred tromi týždňami zahynul Hašem Safieddine, šéf výkonnej rady Hizballáhu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Safieddine zahynul pri bombardovaní južného predmestia Bejrútu izraelskými vojenskými lietadlami, uviedla armáda vo vyhlásení. Cieľom útoku bola budova, v ktorej sa podľa Izraela nachádzalo hlavné podzemné spravodajské veliteľstvo Hizballáhu.

Armáda uviedla, že počas útoku sa v budove nachádzalo približne 25 vysokopostavených veliteľov Hizballáhu, ale neobjasnila, či prežili.

Safieddine bol bratrancom bývalého vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha. Po tom, ako Izrael v septembri zavraždil Nasralláha, sa všeobecne predpokladalo, že Safieddine bude jeho nástupcom.

Safieddine bol tiež členom rady Šura, najvyššieho vojensko-politického orgánu Hizballáhu, ktorý je zodpovedný za rozhodovanie a určovanie politiky skupiny.

"Dostali sme sa k Nasralláhovi, jeho nástupcovi a k väčšine vedenia Hizballáhu," povedal Herzi Halevi, náčelník generálneho štábu Izraelských obranných síl, po oznámení Safieddineho zabitia. "Budeme vedieť, ako dosiahnuť každého, kto ohrozuje bezpečnosť občanov Izraela."

Hizballáh sa k oznámeniu izraelskej armády nevyjadril.

Plamene po izraelských leteckých útokoch v Dahíji, Bejrút, Libanon, 4. októbra 2024.
Plamene po izraelských leteckých útokoch v Dahíji, Bejrút, Libanon, 4. októbra 2024.
Zdroj: AP / Hussein Malla


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: the Times Of Israel / AFP / Anwar Amro
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies