Zvýšenie bezpečnosti na školách: Kľúčová priorita Ministerstva vnútra SR +VIDEO

NETKY.SK • 23 Október 2024, 17:02 • 2 min
Zvýšenie bezpečnosti na školách: Kľúčová priorita Ministerstva vnútra SR +VIDEO

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra SR v spolupráci s ďalšími inštitúciami zdôrazňuje potrebu zvýšenia bezpečnosti na školách. Nové výzvy vrátane rizika násilia v školskom prostredí si vyžadujú efektívne preventívne opatrenia a adekvátne vzdelávanie. Ochrana školských zariadení je nevyhnutná pre budúcnosť detí aj celej spoločnosti, pričom dôraz sa kladie na budovanie dôvery a včasnú reakciu na potenciálne riziká.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra SR zdôrazňuje, že bezpečnosť v školskom prostredí závisí od vzdelávania, budovania dôvery a včasnej reakcie na riziká. Tieto aspekty sú rozhodujúce pre ochranu tzv. "mäkkých cieľov", medzi ktoré školy nepochybne patria.

Hovorca MV SR Matej Neumann uviedol, že téma bola predmetom vedecko-odbornej konferencie, ktorú usporiadalo ministerstvo v spolupráci s Akadémiou Policajného zboru, Žilinskou univerzitou, Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR a Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Podľa štátnej tajomníčky MV SR Lucie Kurilovskej je ochrana školského prostredia nevyhnutná nielen pre bezpečnosť detí, ale aj pre budúcnosť celej spoločnosti. "V školách sa nebuduje iba vzdelanie, ale aj budúcnosť našej spoločnosti," uviedla.

Pripomenula tiež, že hoci celková trestná činnosť na Slovensku klesá, nové výzvy vrátane násilia na školách predstavujú dôležitú tému.

Riaditeľ odboru prevencie kriminality MV SR na konferencii upozornil na potrebu posilniť schopnosť škôl identifikovať riziká a zavádzať účinné preventívne opatrenia. Jeho vyjadrenia zdôrazňujú dôležitosť proaktívneho prístupu k bezpečnosti, ktorá sa týka nielen priamych obetí, ale celej školskej komunity.

Maroš Borza, vedúci oddelenia krízového manažmentu MŠVVaM SR, sa zameral na význam pravidelného nácviku ochrany života a zdravia, ktorý je podľa neho nevyhnutný od materských škôl až po stredné školy. Tento prístup má posilniť pripravenosť všetkých účastníkov školského procesu na prípadné krízové situácie.

Zvyšovanie bezpečnosti na školách tak zostáva jednou z kľúčových priorít slovenských inštitúcií, ktoré sa zameriavajú na ochranu detí a vytváranie bezpečného prostredia pre ich vzdelávanie a osobnostný rozvoj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Foto: Úrad vlády SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies