Poľská pohraničná stráž rozložila veľkú pašerácku sieť migrantov s pomocou Europolu

NETKY.SK • 24 Október 2024, 15:06 • 2 min
Poľská pohraničná stráž rozložila veľkú pašerácku sieť migrantov s pomocou Europolu

Poľská pohraničná stráž v spolupráci s Europolom zasiahla proti rozsiahlej zločineckej sieti, ktorá pašovala migrantov z Bieloruska a Ruska do EÚ. Operácia viedla k 11 zatknutiam a zabaveniu cenných dôkazov vrátane elektronických zariadení a hotovosti. Prevádzačská sieť, spojená s viac ako 600 nelegálnymi migrantmi, vyberala za svoje služby tisíce eur, pričom pašovanie prebiehalo najmä do Nemecka.

slovakia

left justify in out

Poľská pohraničná stráž s podporou Europolu úspešne zasiahla proti rozsiahlej zločineckej sieti, ktorá pašovala migrantov z Bieloruska a Ruska do EÚ. Vyšetrovanie sa uskutočnilo v rámci operačnej pracovnej skupiny Europolu, ktorú tvoria orgány z Rakúska, Česka, Nemecka, Maďarska, Litvy, Poľska, Slovenska a Ukrajiny. Operáciu na mieste v Poľsku podporoval expert Europolu.

Akčné dni, ktoré prebiehali medzi 14. a 16. októbrom, viedli k 11 zatknutiam, pričom väčšina zadržaných boli občania Poľska, Ruska a Ukrajiny. Počas operácie bolo prehľadaných 11 miest a medzi zabavenými predmetmi boli aj elektronické zariadenia a približne 80 000 PLN v hotovosti.

 

Viac ako 5 000 EUR na cestu do EÚ s medzipristátím v Rusku a Bielorusku

Vyšetrovanie odhalilo zločineckú sieť zloženú z poľských štátnych príslušníkov, ako aj zo štátnych príslušníkov krajín mimo EÚ (z Ukrajiny, Bieloruska, Ruska a Gruzínska), ktorí sa zdržiavali v Poľsku a iných európskych krajinách. Štátni príslušníci krajín mimo EÚ často pôsobili ako vodiči, keďže za svoje služby si zvyčajne účtovali menej ako štátni príslušníci EÚ. Migranti (pochádzajúci najmä z Afganistanu, Egypta, Iránu, Iraku, Sýrie a Egypta) sa legálne prepravovali do Bieloruska buď priamo, alebo cez Rusko. Členovia siete prevádzačov potom migrantov prepravovali na poľsko-bieloruskú hranicu, ktorú nelegálne prekročili. Migrantov by v Poľsku vyzdvihli ďalší členovia siete a autom by ich prepašovali do iných krajín EÚ - najmä do Nemecka.

Prevádzačská sieť je spojená s prípadmi prevádzačstva, ktoré sa týkajú približne 600 nelegálnych migrantov. Zločinecká sieť vyberala poplatky za prevádzačstvo vo výške približne 5 000 EUR za osobu, niekedy v kryptomenách. Každý z migrantov musel zaplatiť ďalších 500 EUR vodičom v Poľsku za ich prepravu do cieľovej destinácie v západnej Európe.

Vyšetrovanie odhalilo, že väčšina podozrivých sa podieľala na verbovaní vodičov v Poľsku na prepravu migrantov z bieloruskej hranice na nemeckú hranicu. Jeden z príkladov sa týkal ruského občana, ktorý oficiálne prevádzkoval požičovňu áut v Poľsku, ale v skutočnosti najímal vodičov a poskytoval vozidlá na prepravu nelegálnych migrantov do krajín v celej EÚ.

Špecializovaná pracovná skupina Europolu

Za posledné dva roky sa zvýšili aktivity prevádzačov migrantov na trase cez Bielorusko, Litvu, Lotyšsko a Poľsko, ako aj na tzv. balkánskej trase. V reakcii na tento trend zriadil Europol v marci 2024 operačnú pracovnú skupinu v spolupráci s viacerými európskymi krajinami.

Informácie získané touto skupinou odhalili dynamické operácie zločineckých sietí, ktoré zahŕňajú členov rôznych národností, pričom najvyššie postavení jedinci riadia a organizujú prevádzačské aktivity.

obrazok
Poľská pohraničná stráž v spolupráci s Europolom zasiahla proti rozsiahlej zločineckej sieti, ktorá pašovala migrantov z Bieloruska a Ruska do EÚ.
Zdroj: Europol
obrazok
Operácia viedla k 11 zatknutiam a zabaveniu cenných dôkazov vrátane elektronických zariadení a hotovosti.
Zdroj: Europol


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Europol, Foto: Europol
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies