Projekt Zelená solidarita: 90 % príspevok na fotovoltiku a kotly pre nízkopríjmové domácnosti

NETKY.SK • 24 Október 2024, 16:04 • 2 min
Projekt Zelená solidarita: 90 % príspevok na fotovoltiku a kotly pre nízkopríjmové domácnosti

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva SR spúšťa projekt Zelená solidarita, ktorý pomôže nízkopríjmovým domácnostiam znížiť náklady na energie. Vďaka poukážkam môžu získať až 90 % príspevok na inštaláciu fotovoltických panelov, slnečných kolektorov či kotlov na biomasu. Na projekt je vyčlenených 28,4 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo hospodárstva SR v spolupráci so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA) spúšťa od pondelka 28. októbra 2024 nový projekt s názvom Zelená solidarita. Tento projekt je zameraný na zníženie nákladov na energie pre nízkopríjmové domácnosti, ktoré sú často najviac ohrozené energetickou chudobou.

Vďaka príspevku vo forme poukážky môžu tieto domácnosti získať až 90 % oprávnených výdavkov na kúpu a inštaláciu zariadení, ktoré využívajú obnoviteľné zdroje energie. Medzi podporované zariadenia patria fotovoltické panely, slnečné kolektory a kotly na biomasu.

Na projekt Zelená solidarita bolo vyčlenených 28,4 milióna eur z európskych a národných zdrojov. Cieľom projektu je pomôcť domácnostiam s nižšími príjmami, ktoré si doposiaľ nemohli dovoliť moderné technológie na zníženie spotreby energie.

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková vysvetlila, že pre bežné domácnosti sú podmienky v projekte Zelená domácnostiam nastavené na príspevok do 50 % nákladov. Pre nízkopríjmové domácnosti však Zelená solidarita poskytne výrazne vyššiu podporu, až do 90 % nákladov.

Záujemcovia môžu podať žiadosť o príspevok prostredníctvom registračného systému na stránke zelenadomacnostiam.sk, kde je k dispozícii aj kalkulačka na výpočet oprávnenosti podľa výšky ročného príjmu.

Domácnosti, ktoré už požiadali o príspevok v rámci projektu Zelená domácnostiam, môžu svoje žiadosti upraviť a označiť, že spĺňajú podmienky pre vyššie zvýhodnenie. Od 28. októbra sa zároveň spúšťa aj proces aktivácie žiadostí zhotoviteľmi, čo otvorí cestu k realizácii jednotlivých projektov.

Projekt Zelená solidarita predstavuje významný krok k zníženiu energetických nákladov pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov a zároveň podporuje rozšírenie využívania obnoviteľných zdrojov energie na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MH SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies