Putin na samite BRICS navrhuje alternatívu k doláru: Volá po novom platobnom systéme mimo dosahu USA + VIDEO

NETKY.SK • 25 Október 2024, 11:12 • 2 min
Putin na samite BRICS navrhuje alternatívu k doláru: Volá po novom platobnom systéme mimo dosahu USA + VIDEO

KAZAŇ - Vladimir Putin na rozšírenom samite BRICS vyzval na vytvorenie alternatívneho medzinárodného platobného systému, ktorý by eliminoval vplyv dolára ako politickej zbrane. Rusko navrhlo model transakcií v národných menách členských krajín BRICS, aby sa znížila závislosť od západných finančných systémov. Tento krok však vyvolal zmiešané reakcie, najmä od Brazílie a Indie.

slovakia

left justify in out

Vladimir Putin otvoril rozšírený samit Brics výzvou na vytvorenie alternatívneho medzinárodného platobného systému, ktorý by mohol zabrániť USA používať dolár ako politickú zbraň.

Oneskorenie platieb v obchodnom styku s významnými partnermi Ruska, ako sú Čína alebo Turecko, kde sú banky pod tlakom západných regulačných orgánov, aby kontrolovali transakcie s Ruskom, sa stalo hlavným problémom ruských spoločností a bánk.

Rusko pred samitom načrtlo alternatívny platobný systém v národných menách krajín BRICS, ktorý by zahŕňal nový systém zasielania správ a sieť národných komerčných bánk prepojených navzájom prostredníctvom centrálnych bánk krajín BRICS.

"Táto otázka je dnes veľmi dôležitá. Jednou z kľúčových otázok je problém osád," povedal Putin na tlačovej konferencii po samite. Vo štvrtok sa skončil samit tento krajín BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika), ktorý organizovalo Rusko.

Čínsky prezident Si Ťin-pching, ruský prezident Vladimir Putin, prezidentka Novej rozvojovej banky Dilma Rousseffová a egyptský prezident Abdel Fattah el-Sisi sa zúčastňujú na slávnostnej recepcii samitu BRICS v Kazani 23. októbra 2024.
Čínsky prezident Si Ťin-pching, ruský prezident Vladimir Putin, prezidentka Novej rozvojovej banky Dilma Rousseffová a egyptský prezident Abdel Fattah el-Sisi sa zúčastňujú na slávnostnej recepcii samitu BRICS v Kazani 23. októbra 2024.
Zdroj: Malay Mail / AFP

Vladimír Putin otvoril rozšírený samit Brics výzvou na vytvorenie alternatívneho medzinárodného platobného systému, ktorý by mohol zabrániť USA používať dolár ako politickú zbraň. V komuniké zo samitu sa však uvádza, že v otázke alternatívneho platobného systému sa dosiahol len malý pokrok.

Putin na samite v ruskom meste Kazaň povedal: "Dolár sa používa ako zbraň. Naozaj vidíme, že je to tak. Myslím si, že je to veľká chyba tých, ktorí to robia." Povedal, že takmer 95 % obchodu medzi Ruskom a Čínou sa v súčasnosti uskutočňuje v rubľoch a jüanoch.

Snaha o de-dolarizáciu svetového hospodárstva znepokojuje niektorých členov Brics, najmä Brazíliu a Indiu, ktorí nechcú, aby sa ich rýchlo sa rozrastajúci klub stal výlučne pročínskym a protizápadným.

Putin uviedol, že na uľahčenie vzájomných platieb v národných menách by sa mohol použiť existujúci systém finančných správ, ktorý vytvorila ruská centrálna banka, ako aj podobné systémy prevádzkované ostatnými centrálnymi bankami krajín BRICS. "Zatiaľ však nevymýšľame žiadny samostatný spoločný systém. To, čo už máme, je vcelku postačujúce," povedal Putin.

Generálny tajomník OSN António Guterres tiež pricestoval v pondelok neskoro a v ušiach mu znela kritika z Ukrajiny za to, že si našiel čas na to, aby z New Yorku priletel na stretnutie s ruským lídrom, na ktorého medzinárodný trestný súd vydal zatykač. Ukrajina sa sťažovala, že Guterres sa v júli odmietol zúčastniť na mierovej konferencii o Ukrajine.

Guterresov hovorca zdôraznil, že neustúpi od žiadneho zo svojich dlhodobých postojov k nezákonnosti ruskej invázie na Ukrajinu a že to dá jasne najavo vo svojich verejných aj súkromných vyjadreniach. Hovorca dodal, že sa uplatňujú osobitné ustanovenia, ktoré umožňujú generálnemu tajomníkovi OSN stretnúť sa so svetovými lídrami, na ktorých bol vydaný zatykač.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters , The Guardian, Foto: Reuters / BRICS-RUSSIA2024 / Alexey Maishev
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies