Severná Kórea posiela vojakov do Ruska: Kyjev hlási prvé jednotky v bojovej zóne + VIDEO

NETKY.SK • 25 Október 2024, 12:14 • 2 min
Severná Kórea posiela vojakov do Ruska: Kyjev hlási prvé jednotky v bojovej zóne + VIDEO

Kyjev informoval, že prvé severokórejské jednotky dorazili do ruskej bojovej zóny, čím sa potvrdili správy o ich zapojení do konfliktu na strane Moskvy. Severokórejskí vojaci absolvujú výcvik v Rusku pred nasadením na ukrajinský front, čo EÚ označila za vážne porušenie medzinárodného práva.

slovakia

left justify in out

Prvé severokórejské vojenské jednotky vycvičené vo východnom Rusku dorazili do bojovej zóny, informoval vo štvrtok Kyjev. Severokórejských vojakov už v stredu spozorovali v ruskom pohraničnom regióne Kursk, uviedlo Hlavné riaditeľstvo spravodajských služieb ukrajinského ministerstva obrany.

Vojaci Severnej Kórey (KĽDR) sa cvičia na piatich vojenských miestach na ďalekom východe Ruska a pred nasadením do vojny proti Ukrajine budú musieť absolvovať niekoľkotýždňový výcvik, uviedla HUR. Spojené štáty v stredu potvrdili, že tisíce Severokórejčanov sa cvičia v Rusku spolu s vojakmi Kremľa.

Podľa aktualizovaných odhadov z Kyjeva Pchjongjang presunul do Ruska približne 12 000 vojakov vrátane 500 dôstojníkov a troch armádnych generálov. Začiatkom tohto týždňa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Ukrajina už spozorovala severokórejských armádnych dôstojníkov na Ruskom okupovaných územiach východného ukrajinského regiónu Donbas.

Pchjongjang dodáva vojakom muníciu, posteľnú bielizeň, zimné oblečenie a obuv a hygienické potreby. Moskva tiež poskytuje každému severokórejskému vojakovi štandardný prídel 50 metrov toaletného papiera a 300 gramov mydla každý mesiac, tvrdia úrady.

Ukrajinská rozviedka sa domnieva, že Kremeľ vkladá veľké nádeje do severokórejských posíl vo vojne proti Ukrajine.

Úrady v Kyjeve vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského opakovane varovali, že Pchjongjang vysiela svoje jednotky, aby sa zapojili do bojov. Južná Kórea a USA už predtým tiež varovali pred blížiacim sa nasadením severokórejských jednotiek na ukrajinskom fronte.

 

EÚ alarmuje

"Európska únia je hlboko znepokojená správami, že Severná Kórea vysiela svoje jednotky, aby sa zúčastnili na nezákonnej agresívnej vojne Ruska proti Ukrajine," uviedol vo vyhlásení vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

"Išlo by o vážne porušenie medzinárodného práva vrátane najzákladnejších zásad Charty OSN," povedal Borrell a varoval pred "vážnymi dôsledkami pre európsky a svetový mier a bezpečnosť".

EÚ dôrazne odsudzuje prehlbujúcu sa vojenskú spoluprácu medzi Pchjongjangom a Moskvou a transfery zbraní, ktoré hrubo porušujú mnohé rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, dodal.

"bude koordinovať svoje kroky s medzinárodnými partnermi v tejto otázke vrátane odvetných opatrení," uzavrel Borrell.

Kyjev informoval, že prvé severokórejské jednotky dorazili do ruskej bojovej zóny, čím sa potvrdili správy o ich zapojení do konfliktu na strane Moskvy.
Kyjev informoval, že prvé severokórejské jednotky dorazili do ruskej bojovej zóny, čím sa potvrdili správy o ich zapojení do konfliktu na strane Moskvy.
Zdroj: The Hill / AP Photo / Ng Han Guan


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Politico, Euronews, Foto: BBC / Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies