DVE tváre Elona MUSKA: S PUTINOM bol v kontakte od roku 2022, teraz lobuje za TRUMPA! +VIDEO

NETKY.SK • 25 Október 2024, 14:02 • 4 min
DVE tváre Elona MUSKA: S PUTINOM bol v kontakte od roku 2022, teraz lobuje za TRUMPA! +VIDEO

Má kľúčovú úlohu v americkom vesmírnom programe a chce dostať Donalda Trumpa späť do Bieleho domu. Teraz sa objavila výbušná správa o údajných kontaktoch Elona Muska s Kremľom.

slovakia

left justify in out

Podľa novinovej správy bol Elon Musk od konca roka 2022 v pravidelnom kontakte s Vladimírom Putinom. Rozhovory technologického miliardára a Trumpovho stúpenca s ruským prezidentom sa vraj sústreďovali na geopolitické, obchodné a osobné témy.
 
Informoval o tom denník Wall Street Journal s odvolaním sa na viacerých súčasných a bývalých vládnych predstaviteľov z USA, Európy a Ruska. Bohatý podnikateľ na otázky novín neodpovedal a správu pôvodne nekomentoval ani po jej zverejnení.
 
Namiesto toho zverejnil ďalšie príspevky na podporu bývalého prezidenta Donalda Trumpa na svojej online platforme X, prostredníctvom ktorej pravidelne šíri pravicovo-konzervatívne postoje. Pred dvoma rokmi Musk správu o údajných kontaktoch s Putinom výslovne poprel.

Donald Trump a Elon Musk
Donald Trump a Elon Musk
Zdroj: newsweek.com

Rozhovory aj tento rok

Kontakty sa však v skutočnosti uskutočnili a pokračovali aj v tomto roku, píše Wall Street Journal s odvolaním sa na súčasného a bývalého predstaviteľa tajných služieb.

V jednom momente Putin požiadal Muska, aby neaktivoval satelitný komunikačný systém Starlink na Taiwane, uvádza sa tiež s odvolaním sa na dvoch ľudí informovaných o tejto záležitosti ako na zdroje.

Putin tým chcel urobiť čínskej hlave štátu Si Ťin-pchingovi láskavosť. Ten si nárokuje kontrolu nad Taiwanom a podporuje Putina v jeho vojne proti Ukrajine.

     

Vladimír Putin a Elon Musk
Vladimír Putin a Elon Musk
Zdroj: slobodenpecat.mk

Reakcia hovorcu Kremľa

Dmitrij Peskov, hovorca Kremľa, v piatok na tlačovej konferencii odmietol tvrdenia o tom, že ruský prezident Vladimír Putin komunikuje s Muskom: „Nie, nie je to pravda." Doplnil, že Putin hovoril s Muskom len raz, a to v roku 2022. Informovala o tom agentúra Reuters.

Peskov už predtým podľa Politica povedal, že jediná komunikácia ruského prezidenta s Muskom bola počas telefonátu, keď diskutovali o „vesmíre, ako aj o súčasných a budúcich technológiách“.

 

 

Má prístup k dôverným informáciám

Musk je okrem iného šéfom výrobcu elektromobilov Tesla a leteckej spoločnosti SpaceX. Najmä jeho akcie spoločnosti Tesla z neho robia najbohatšieho človeka na svete.

SpaceX v súčasnosti zohráva kľúčovú úlohu v americkom vesmírnom programe - v civilnom aj vojenskom sektore. Z tohto dôvodu má Musk povolenie na prístup k dôverným informáciám.

 

Starlink

Po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022 spoločnosť SpaceX vybavila ukrajinské ozbrojené sily terminálmi Starlink, aby nahradila mobilnú komunikačnú infraštruktúru zničenú ruskými jednotkami. Ministerstvo obrany USA má teraz na tento účel so spoločnosťou SpaceX uzavretú zmluvu.

       

Elon Musk, Starlink
Elon Musk, Starlink
Zdroj: 24tv.ua

Konflikt záujmov

Musk tvrdil, že zabránil ukrajinskému útoku na ruskú čiernomorskú flotilu na Ruskom okupovanom Krymskom polostrove. Musk odmietol ukrajinskú žiadosť o aktiváciu Starlinku v tejto oblasti s odvolaním sa na obavy z vojenskej eskalácie s použitím jadrových zbraní.

Republikánsky kandidát na prezidenta Trump sa vyjadril, že ak 5. novembra vyhrá voľby, vymenuje Muska do čela výboru na kontrolu vládnych výdavkov USA.

To by mohlo viesť ku konfliktu záujmov, keďže SpaceX je dodávateľom americkej vlády a Tesla je závislá od rozhodnutí amerických regulačných orgánov. Muskova spoločnosť vyrábajúca elektromobily je zároveň predmetom viacerých vyšetrovaní.

     

Donald Trump a Elon Musk
Donald Trump a Elon Musk
Zdroj: adelanteespana.com

Analytici reagujú na správu Wall Street Journal o rozhovoroch Elona Muska a Vladimíra Putina



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj textu: Tagesspiegel, Wall Street Journal, dpa, Politico, Reuters, Foto: hipertextual.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies