Hurikán Kristy: Výnimočný prípad 5. kategórie v Pacifiku bez El Niño +VIDEO

NETKY.SK • 26 Október 2024, 10:35 • 2 min
Hurikán Kristy: Výnimočný prípad 5. kategórie v Pacifiku bez El Niño +VIDEO

Hurikán Kristy zosilnel vo štvrtok na 5. kategóriu, a hoci sa pravdepodobne nedostane na pevninu, jeho vznik je pozoruhodný, pretože ide o prvú silnú búrku v západnom Pacifiku za viac ako 10 rokov, ktorá sa objavila bez „pomoci“ fenoménu El Niño. Aktuálne sa hurikán oslabil na 4. kategóriu, no jeho história naznačuje zaujímavé klimatické zmeny v tejto oblasti. Podľa odborníkov môže dodatočná energia v oceáne prispievať k intenzívnejším atmosférickým javom.

slovakia

left justify in out

Hurikán Kristy: Prvý hurikán 5. kategórie v Pacifiku bez El Niño

Hurikán Kristy vo štvrtok zosilnel na 5. kategóriu. Aj keď sa pravdepodobne nedostane na pevninu, jeho význam spočíva v tom, že ide o prvú silnú búrku v západnom Pacifiku za viac ako desať rokov, ktorá vznikla „bez pomoci“ El Niño.

Kristy sa vyvinul v západnom Pacifiku zo zvyškov tropickej búrky Nadine, ktorá sa objavila v Atlantiku. Podľa Národného centra pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami dosiahla rýchlosť vetra hurikánu maximálne až 260 km/h.


Výnimočný hurikán

Aktuálne sa hurikán oslabil na 4. kategóriu. Aj keď Kristy vážne neohrozuje pevninu, jeho vznik si zaslúži pozornosť, pretože ide o prvý tichomorský hurikán 5. kategórie od roku 2010, ktorý vznikol bez „pomoci“ fenoménu El Niño.

Hurikány obvykle dosahujú vysokú silu v dôsledku teplých vôd západného Pacifiku, ktoré vytvárajú priaznivé podmienky na rozvoj tropických búrok.
V Tichom oceáne však momentálne chýba akákoľvek teplotná anomália a El Niño zaniklo už pred letom.

Aké je vysvetlenie?

Podľa údajov amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) je severozápadný Pacifik jedným z najrýchlejšie sa otepľujúcich oceánskych panví na svete. Za posledných päť rokov sa vyskytli dve veľké vlny horúčav, ktoré mali devastujúci dopad na morskú faunu.

Dodatočná energia zadržaná vo vodách oceánu môže prispieť k vytvoreniu intenzívnejších atmosférických javov, najmä v kombinácii s anomáliou El Niño.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: iMeteo, Foto: X/ Weather Watcher
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies